o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
ESO
|

Przepis na frytki idealne. Królowa gospodyń zdradza swój sekret

4
Podziel się

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie frytek. Swoim sekretem na superchrupiące frytki podzieliła się Nigella Lawson. Królowa brytyjskich gospodyń domowych zdradziła jeden trik, dzięki któremu frytki zawsze wychodzą chrupiące i aromatyczne.

Przepis na frytki idealne. Królowa gospodyń zdradza swój sekret
bECTVyGd

Zrobienie idealnie chrupiących frytek to nie lada wyzwanie. Sekretem przygotowania superchrupiących frytek wg Nigelli Lawson jest... zimny olej. Włożenie ziemniaków do zimnego oleju sprawi, że podczas smażenia staną się jeszcze bardziej chrupiące niż zwykle. Dodanie czosnku i ziół podczas smażenia sprawi, że otrzymasz pysznie chrupiące frytki w toskańskim stylu.

Superchrupiące frytki wg Nigelli Lawson. Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków (Nigella poleca odmiany Maris Piper i Yukon Gold, ale możesz użyć np. Gala, Irga lub Irys)
  • 1,5 l oleju kukurydzianego lub rzepakowy
  • główka czosnku (nieobrana)
  • 8 gałązek tymianku, rozmarynu i szałwii (lub innych ziół)
  • sól
bECTVyGf

Superchrupiące frytki wg Nigelli Lawson. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki oczyść, ale nie obieraj. Pokrój w słupki
  • Do głębokiego garnka o grubym dnie wlej olej
  • Do zimnego oleju wrzuć frytki. Ustaw palnik na dużą moc i zagotuj tłuszcz
  • Gdy frytki się zagotują, nie mieszaj ich. Gotuj je przez 15 minut, ale ciągle sprawdzaj, czy tłuszcz nie wrze zbyt mocno
  • Delikatnie zamieszaj frytki i odklej od dna jeśli kilka do niego przywarło
  • Dodaj nieobraną główkę czosnku, znów zamieszaj i gotuj przez kolejne 5-10 minut, uważając, by frytki lub czosnek się nie przypaliły
  • Gdy frytki będą bladozłote, ale już chrupiące, dodaj zioła. Całość zamieszaj, a po minucie wyjmij wszystko na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu
  • Przełóż frytki na talerz, posyp solą wedle uznania
bECTVyGl
Zobacz także: Topinambur i jego cudowne właściwości
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bECTVyGG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Nimrod
8 miesięcy temu
Typowy przepis na brytyjskie żarcie.Musi byc tluste ze aż kapie.Moze niech Nigela sama sobie wcina frytki nasiakniete olejem.Wytlumaczcie "królowej",że po to sie smazy w wysokiej temperaturze i krotko w głębokim tłuszczu zeby zarcie nie nasiakalo..Ale co ja tam wiem...ona jest "krolową".
piswon
8 miesięcy temu
sorry ale te frytki będą nasiąknięte olejem i ciężko strawne, jak chcecie zrobić je normalnie to pokrojone frytki płukac kilarazy pod zimną wodą , potem zalać czystą wodą i walnąc łyżkę dużą cukru , odstawić na 20m , odlać wodę , wysypać na suchą scierkę , frytkownica na 140 stopni i 5 minut , potem 180 az beda złote . i tyle w temacie
Basia
8 miesięcy temu
Dziwne ale ciekawe, może kiedyś spróbuję tego sposobu, ale szczerze nie wierze żeby efekt mógł być chociaż zbliżony do najlepszych frytek,czyli belgijskich. Wg mnie frytki musi się smażyć na dwa razy
bECTVyGH
Feree
8 miesięcy temu
I tak bardzo dobrze, że nie jest to przepis z McDonalda - ja i reszta mojej Rodziny to bardzo, chętnie lecz jeden z moich kochanych członków stanowczo odmawia, bowiem powiada że do tamtejszych frytek dodają samą chemię i ma wszelką rację .
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić