Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 
aktualizacja 

Prosty przepis na ciastka czekoladowe. Rozpuszczają się w ustach

1

Ciastka czekoladowe to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Nic dziwnego – są kruche, a jednocześnie bardzo słodkie. Wbrew pozorom do ich wykonania nie potrzeba wcale specjalnych umiejętności kulinarnych.

Prosty przepis na ciastka czekoladowe. Rozpuszczają się w ustach
Ciastka czekoladowe są słodkie, a zarazem chrupiące (Unsplash.com, @charlesdeluvio)

Słodkim smakiem ciastek czekoladowych mogą cieszyć się zarówno weganie, jak i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Produkty pochodzenia zwierzęcego z tego przepisu łatwo można zastąpić ich roślinnymi odpowiednikami.

Przepis na ciastka czekoladowe. Potrzebne składniki:

  • kostka masła
  • szklanka brązowego cukru
  • pół szklanki kakao
  • szklanka wiórków czekoladowych
  • dwa jajka

Przepis na ciastka czekoladowe. Sposób przygotowania:

  • Wyjmij masło z lodówki i pozostaw na 20 minut w miejscu o temperaturze pokojowej, aby skutecznie je zmiękczyć.
  • Miękkie masło ubij z cukrem, aż uzyskasz jednolitą i puszystą masę. Dodaj do niej jajka, a następnie dokładnie zetrzyj.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie podziel ciasto na mniejsze części, które rozłożysz na papierze do pieczenia lub umieścisz w blaszce wysmarowanej masłem.

Ciastka będą gotowe po upływie maksymalnie 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka na kilka minut, aby lekko ostygły.

Zobacz także: Zobacz też: Sernik na zimno
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić