Przepis na fuczki. Placki z kiszonej kapusty
Znudziły ci się placki ziemniaczane? Jest doskonała alternatywa, czyli placki z kiszonej kapusty. Bieszczadzkie fuczki z pewnością przypadną do gustu każdemu.
Fuczki to danie pochodzące z okolic Bieszczad. Jest bardzo proste i pyszne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Fuczki. Potrzebne składniki:
- 30 dag kiszonej kapusty
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- kilka łyżek mleka lub wody
- sól, pieprz, opcjonalnie: kminek, majeranek
- olej do smażenia
Fuczki. Sposób przygotowania:
- kapustę pokrój na mniejsze kawałki
- posiekaj drobno cebulę
- mleko (lub wodę), jajko, mąkę oraz przyprawy dokładnie wymieszaj
- połącz kapustę, cebulę i ciasto
- na patelni rozgrzj olej
- placki smaż z każdej strony do zarumienienia się
Gotowe, smacznego! Placki możesz podać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Spróbuj także przepisu na ciasto z warzyw i czeską Marlenkę.
Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje
Źródło artykułu: o2pl