Przepis na lody karmelowe. Słodki przysmak tylko z dwóch składników
Wakacje to okres, w którym gwałtownie rośnie poziom spożycia lodów. W czasie największych upałów zdarza nam się po nie sięgać nawet codziennie. Może warto więc zaoszczędzić pieniądze i przygotować zimny deser samodzielnie? Potrzebujemy zaledwie dwóch składników.
Do przygotowania lodów karmelowych potrzebujemy tylko dwóch składników, miksera lub blendera oraz sprawnej zamrażarki. Co więcej, ich smakiem mogą cieszyć się nie tylko miłośnicy produktów mlecznych, ale i weganie – będą równie pyszne z dodatkiem roślinnej śmietanki i kajmaku.
Przeczytaj także: Zrób je sam. Przepis na lody Ekipy
Przepis na lody karmelowe. Potrzebne składniki
- ok. 400 g masy kajmakowej (jedna puszka)
- szklanka śmietany 30-procentowej
Przeczytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przepis na lody karmelowe. Sposób przygotowania
- Umieść w misce 1/4 szklanki śmietanki oraz kajmak. Całość miksuj lub blenduj do czasu, aż uzyskasz idealnie gładką masę.
- Odstaw masę do lodówki. W międzyczasie ubij resztę śmietanki na krem.
- Gdy krem stanie się gęsty, połącz go ze schłodzoną masą. Pamiętaj, by robić to stopniowo, najlepiej dodając po małej łyżeczce ubitej śmietanki. Całość wymieszaj.
- Tak przygotowany kajmak ze śmietanką odstaw do zamrażarki na około 5-8 godzin. Co 2-3 godz. mieszaj masę, aby uniknąć osadzania się na wierzchu kryształków lodu.
Przeczytaj także: Domowe lody w 5 minut. Nie potrzebujesz maszyny
Po upływie wskazanego czasu lody staną się gotowe do zjedzenia. Możemy podawać je bez żadnych dodatków, jak i z odrobiną syropu klonowego, polewy toffi, orzechami włoskimi czy rodzynkami.