Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Przepis na magiczne ciasto. Samo się rozdziela podczas pieczenia!

5
Podziel się

Magiczne ciasto to niezwykły deser, który z jednej płynnej masy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zmienia się podczas pieczenia w trzy różne warstwy. W smaku jest ono równie magiczne, a przygotowanie jest banalnie proste.

Przepis na magiczne ciasto. Samo się rozdziela podczas pieczenia!
Magiczne ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. (YouTube)
bEUVmrNN

Magiczne ciasto inaczej zwane jest "inteligentnym", ponieważ w piekarniku jedna płynna masa rozdziela się na trzy warstwy. Po upieczeniu powstaje sztywny spód, kremowy środek i puszysty, lekki wierzch. Prawdziwa magia. Ten niezwykły deser ma wyjątkowo delikatny smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Przepis na magiczne ciasto. Potrzebne składniki:

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
  • pół litra mleka
  • cukier puder do dekoracji
bEUVmrNP

Przepis na magiczne ciasto. Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 170 st. C
  • Białka z dodatkiem soku z cytryny ubij na sztywną pianę i odstaw
  • Żółtka ubij z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodaj stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy
  • Przesianą mąkę dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Delikatnym strumieniem dolej letnie mleko, ponownie wymieszaj
  • Na koniec dodawaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy
  • Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz z opcją góra dół około 1 godziny
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź, kiedy będzie już zimne wstaw do lodówki, powinno się dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Czym zastąpić drożdże
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEUVmrOq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Luis
rok temu
Robiłam to ciasto uwielbiam je, wyszło mi za każdym razem, ale ważne jest by składniki miały temperature pokojowa i robić po kolei jak jest w przepisie. Z tej ilości składników na małą blachę (połowa dużej standardowej)jak się wyleje ciasto to będzie niskie, ostatnio zrobiłam w keksowce i fajnie wyszło wysokie tylko zdecydowanie za mało szybko znika 🙂
Kika
rok temu
Też robiłam.bardzo smaczne.polecam
Jjj
rok temu
Tak, znam to ciasto: na spodzie zakalec, w środku niedopieczone, za to wierzch ok, ładnie przypieczony. Taka to magia. A wszystko zależy od konsystencji i temp pieczenia
bEUVmrOr
Kik
rok temu
Na jak duza blachę i czy musi być ten ekstrakt
Chi-chi
rok temu
Pycha
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić