Przepis na magiczne ciasto. Samo się rozdziela podczas pieczenia!

12

Magiczne ciasto to niezwykły deser, który z jednej płynnej masy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zmienia się podczas pieczenia w trzy różne warstwy. W smaku jest ono równie magiczne, a przygotowanie jest banalnie proste.

Przepis na magiczne ciasto. Samo się rozdziela podczas pieczenia!
Magiczne ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. (YouTube)

Magiczne ciasto inaczej zwane jest "inteligentnym", ponieważ w piekarniku jedna płynna masa rozdziela się na trzy warstwy. Po upieczeniu powstaje sztywny spód, kremowy środek i puszysty, lekki wierzch. Prawdziwa magia. Ten niezwykły deser ma wyjątkowo delikatny smak i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Przepis na magiczne ciasto. Potrzebne składniki:

  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka wody
  • 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 115 g mąki pszennej
  • pół litra mleka
  • cukier puder do dekoracji

Przepis na magiczne ciasto. Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 170 st. C
  • Białka z dodatkiem soku z cytryny ubij na sztywną pianę i odstaw
  • Żółtka ubij z cukrem i łyżką wody na puszystą gęstą masę, dodaj stopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy
  • Przesianą mąkę dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Delikatnym strumieniem dolej letnie mleko, ponownie wymieszaj
  • Na koniec dodawaj partiami ubitą pianę z białek, mieszaj delikatnie szpatułką, piana powinna połączyć się z resztą masy
  • Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i piecz z opcją góra dół około 1 godziny
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź, kiedy będzie już zimne wstaw do lodówki, powinno się dobrze schłodzić. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Czym zastąpić drożdże
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić