Przepis na masło orzechowe. Tylko 3 składniki

0

Polacy coraz częściej sięgają po masło orzechowe. Jest zdrowe, zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, witaminę E, a także sporo białka. Świetnie nadaje się na kanapki do szkoły dla dzieci. Ten przepis zakłada użycie tylko trzech składników.

Przepis na masło orzechowe. Tylko 3 składniki
Zdj. ilustracyjne. (Pixabay)

Masło orzechowe można jeść z chlebem, a także zrobić choćby muesli z jego dodatkiem. Świetnie pasuje jako deser, podane np. na waflu ryżowym. Ten przepis zakłada użycie zaledwie trzech składników.

Przepis na masło orzechowe. Potrzebne składniki

  • 500 g orzeszków ziemnych, prażonych, archaidowych
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu

Przepis na masło orzechowe. Sposób wykonania

  • Orzeszki ziemne wrzucamy do blendera. Następnie drobno siekamy je przez około 10 minut, aż powstanie z nich jednolita masa.
  • Dodajemy resztę składników. Blendujemy kolejne 5-10 minut.

Tak wykonane masło możemy przelać do słoika, a następnie przechowywać w lodówce przez około miesiąc.

Zobacz także: Pannukakku - prosty przepis na fińskie naleśniki
Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić