Gołąbki wg Tomasza Strzelczyka. Szybki i niespotykany przepis

15

Ten obiad robi się ekspresowo! Gwiazda czwartej edycji MasterChefa- Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na gołąbki, które nie wymagają czasochłonnego zawijania. Danie prezentuje się obłędnie i bardzo oryginalnie.

Gołąbki wg Tomasza Strzelczyka. Szybki i niespotykany przepis
Tomasz Strzelczyk pokazał nietypowy, szybki sposób na gołąbki (YouTube, Oddaszfartucha)

Ten wyjątkowy sposób na przyrządzenie gołąbków przypomina trochę gołąbkową lasagne. Zamiast osobno zawijać każdy mięsny kotlet, Tomasz Strzelczyk proponuje szybki przekładaniec, który pozwala zaoszczędzić dużo czasu. W dodatku jest pyszny i wygląda niesamowicie - taki obiad z pewnością zaskoczy każdego.

Przepis na szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Potrzebne składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 500 g mielone mięsa wołowego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Garść płatków owsianych namoczonych w mleku lub namoczona bułka
  • Garść grzybów suszonych
  • 2 jaja
  • Puszka pomidorów
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przepis na szybkie gołąbki Tomasza Strzelczyka. Sposób przygotowania:

  • Cebulkę i czosnek podsmaż na niewielkiej ilości oleju
  • Ryż ugotuj tak, żeby nie był zbyt miękki
  • Oddziel liście kapusty i sparz je wrzątkiem
  • Pomidory z puszki posiekaj na drobno
  • Mięso wymieszaj z ryżem, płatkami, cebulą i czosnkiem, posiekanymi pomidorami, suszonymi grzybami i jajami, dopraw solą i pieprzem do smaku
  • Przygotuj naczynie żaroodporne i układaj na przemian warstwę mięsa i kapustę
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę
  • Po wyjęciu z piekarnika naczynie przykryj dużym naczyniem, ostrożnie odwróć do góry nogami i wyciągnij z formy

Czytaj także: Chrupiące krążki ziemniaczane. Absolutny hit z TikToka

Gołąbkowy przekładaniec można podawać z sosem pomidorowym albo z kwaśną śmietaną, jak poleca Strzelczyk. Dobrze smakuje z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić