Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na nadziewane ziemniaki. Pyszne i sycące danie na gorąco

7

Ziemniaki to jedno z najczęściej spotykanych warzyw w polskich kuchniach. Nic dziwnego, że z czasem jego smak może spowszednieć. Istnieje jednak przepis, dzięki któremu możemy znowu się w nich rozsmakowywać.

Przepis na nadziewane ziemniaki. Pyszne i sycące danie na gorąco
Pieczone ziemniaki najlepiej smakują na gorąco (Getty Images, Iamthatiam)

Pieczone ziemniaki to idealne pomysł na szybki obiad lub kolację. Jest proste w przygotowaniu, a na dodatek nie musimy rezygnować z niego, jeśli jesteśmy zwolennikami diety wegańskiej. Wystarczy, że zamiast sera z krowiego mleka lub normalnej szynki zastosujemy wariant roślinny.

Pieczone ziemniaki: potrzebne składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół kostki parmezanu (tradycyjnego lub wegańskiego)
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki szynki z kurczaka lub roślinnej

Pieczone składniki: sposób przygotowania

  • Ostrożnie przekrój wszystkie ziemniaki na pół. Pamiętaj, by ciąć w poprzek.
  • Przy pomocy łyżki delikatnie wykrój środek we wszystkich połówkach.
  • Posiekaj drobno ząbki czosnku. Dodaj do nich mięso, a następnie całość dokładnie pomieszaj i przypraw solą i pieprzem.
  • Zetrzyj na tarce o dużych oczkach parmezan.
  • Przy pomocy łyżeczki nałóż do ziemniaków nadzienie z czosnku i mięsa, a następnie posyp je parmezanem.
  • Wstaw ziemniaki do piekarnika, uprzednio przykrywając folią aluminiową. Piecz je przez 25-30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Przed podaniem posyp ziemniaki świeżym szczypiorkiem. Przed zjedzeniem warto dodać do dania sos jogurtowy lub czosnkowy.

Zobacz także: Zobacz też: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić