Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Karolina Woźniak
|
aktualizacja

Pizza z serem w brzegach. Przepis na szybki obiad

2
Podziel się:

Kto potrafi oprzeć się przyrumienionej pizzy z mozzarellą? To pyszne danie jest jeszcze lepsze, gdy w brzegach znajduje się dodatkowa porcja sera.

Pizza z serem w brzegach. Przepis na szybki obiad
Pizza z serem w brzegach to spełnienie marzeń każdego pizzoholika (Getty Images, The Washington Post)

Jak zrobić pizze z serem w brzegach? Przepis jest naprawdę prosty. Z pewnością pokochają go miłośnicy tego włoskiego dania.

Pizza z serem w brzegach. Potrzebne składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soli
  • 200 g mozzarelli
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 100 g salami
  • Oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku

Pizza z serem w brzegach. Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w 100 ml letniej wody
  • Dodaj cukier i łyżkę mąki
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Odstaw mieszaninę na 10 minut
  • Do miski przesyp mąkę, dodaj łyżkę oliwy i sól
  • Przygotowany odczyn przelej do miski i zacznij wyrabiać ciasto
  • Po wyrobieniu ciasta odstaw je na 1,5 godziny w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką
  • Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 3 części i każdy z nich uformuj na okrągłe spody na pizze
  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza
  • Mozzarelle pokrój w 0,5-1 cm paski i układaj naokoło spodów pizzy (ok. 1 cm od brzegów)
  • Zawiń brzegi ciasta do środka tak, żeby ser znalazł się w środku rantów
  • Dokładnie zlep ciasto, żeby ser nie wyciekł podczas pieczenia
  • Środek pizzy wysmaruj sosem pomidorowym, dodaj oregano, bazylię, sól i pieprz oraz pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • Następnie posyp środek startą mozzarellą i dodaj salami
  • Pizzę piecz przez ok. 7-9 minut w piekarniku

I gotowe. Warto piec pizze na najniższej wysokości piekarnika - ciasto jest wówczas chrupiące, a składniki idealnie się przyrumieniają.

Zobacz także: Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
ehhhhhh
2 lata temu
25 g świeżych drożdży- na pół kilo mąki ? ...heheheh ...10 gram to wystyka na 10 kilo mąki !!!
XMan
2 lata temu
Masz po same brzegi💩
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić