Przepis na orzechowe ciasto bez pieczenia. Idealny przysmak na upały

4

To ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a do tego składa się z tylko kilku składników. W smaku przypomina popularne orzechowe batony. Dzięki kilku godzinom w lodówce nie trzeba piec ciasta, a chłodne będzie idealną przekąską na lato.

Przepis na orzechowe ciasto bez pieczenia. Idealny przysmak na upały
Gotowe batoniki orzechowe najlepiej smakują, kiedy są schłodzone (YouTube)

Bazą batoników jest masło orzechowe i ciasteczka. Możesz użyć dowolnych ulubionych herbatników lub ciastek. Pamiętaj, że muszą być bez kremu, czekolady czy galaretki! Jeśli chcesz mieć gładką masę, użyj masła orzechowego typu "smooth", jeśli chcesz mieć kawałeczki orzechów, użyj wersji crunchy.

Przepis na orzechowe ciasto bez pieczenia. Potrzebne składniki:

  • 90g herbatników
  • 250g cukru pudru
  • 120g masła
  • 230g masła orzechowego
  • tabliczka czekolady mlecznej do polania

Przepis na orzechowe ciasto bez pieczenia. Sposób wykonania:

  • Herbatniki dokładnie pokrusz, najlepiej użyj do tego blendera
  • Pokruszone ciasteczka wymieszaj z cukrem pudrem i rozpuszczonym masłem
  • Do powstałej gęstej masy dodaj masło orzechowe, dokładnie wymieszaj
  • Tak powstałą masę wyłóż na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia
  • W rondelku roztop czekoladę i polej nią wierzch ciasta
  • Schowaj do lodówki na minimum 2 godziny

Ciasto może mieć też wiele wariacji, a wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Możesz użyć też białej czekolady, którą zrobisz na cieście ozdobne kleksy. Jeśli masz ochotę możesz ozdobić też wierzch bakaliami.

Zobacz także: Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić