Przepis na pieczone faworki. Zdrowsza wersja karnawałowych słodkości
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Koniec karnawału to czas na zajadanie się pączkami i faworkami, które niestety są tłuste i bardzo kaloryczne. Są jednak zdrowsze alternatywy tych słodkości.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Faworki z piekarnika nie będą bardzo różnić się od klasycznych. Są tak samo pyszne jak te, które smażymy w głębokim tłuszczu, podczas pieczenia urosną i pojawią się na nich charakterystyczne bąbelki.
Czytaj także: Ciasto bez pieczenia. Tylko 3 składniki
Faworki pieczone. Potrzebne składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 łyżka spirytusu
- cukier puder do posypania
Faworki pieczone. Potrzebne składniki:
- na blat wysyp mąkę, zrób dołek i wbij żółtka
- za pomocą widelca wymieszaj mąkę i jajka, a następnie dodaj resztę składników
- ze składników wyrób ciasto - powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i miękkie
- gotowe ciasto podziel na części i każdą z nich cienko rozwałkuj
- nożem potnij ciasto na paski, a w środku każdego paska zrób małą dziurę. Następnie przełóż koniec paska przez dziurę
- blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe faworki
- faworki piecz w piekarniku nagrzanym piekarniku do 200 st. przez około 10-15 minut
- upieczone faworki posyp cukrem pudrem.
Curry z kalafiora. Sposób na pyszny obiad w kilka chwil
Źródło artykułu: o2pl