Przepis na przysmak z Azji. Dietetyczna przekąska zdrowsza niż sajgonki i czipsy
Nie wymagają smażenia, gotowania, a szczególnych umiejętności kulinarnych. Spring rollsy to zdrowsza alternatywa dla sajgonek. To również świetna propozycja na imprezową przekąskę lub zdrowszy zamiennik czipsów na wieczorny maraton filmowy.
Źródło zdjęć: © Youtube | Food Wishes
Spring rollsy to idealna propozycja dla tych, którzy lubią podjadać na diecie. Przekąska ta składa się z papieru ryżowego i warzyw. Wedle uznania można dodać do niej inne dodatki. Świetnie sprawdzą się smażone krewetki, paluszki surimi, jajko czy tuńczyk.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Przepis na spring rollsy. Potrzebne składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 3 ogórki
- 3 marchewki
- 2 kostki tofu (możesz zamienić na jajko, tuńczyka lub krewetki)
- 2 papryki
- ulubiona mieszanka sałat
- bazylia
Przepis na spring rollsy. Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa i tofu pokrój w cienkie paski
- Arkusz papieru namocz w zimnej wodzie do momentu, aż stanie się elastyczny
- Połóż arkusz na czystej powierzchni, układaj na nim do połowy szerokości warzywa i tofu, na górę połóż sałatę i liść bazylii
- Zagnij boki papieru ryżowego do środka, resztę zawiń podobnie, jak naleśnika, czy krokiety
- Gotowe spring rollsy układaj na talerzu tak, by nie przywierały do siebie
To tyle. Najtrudniejsze w tym daniu jest zawijanie, jednak łatwo szybko nabrać wprawę. Spring rollsy najlepiej podawać z sosem sojowym lub orzechowym.
Źródło artykułu: o2pl