Przepis na przysmak z Azji. Dietetyczna przekąska zdrowsza niż sajgonki i czipsy

2

Nie wymagają smażenia, gotowania, a szczególnych umiejętności kulinarnych. Spring rollsy to zdrowsza alternatywa dla sajgonek. To również świetna propozycja na imprezową przekąskę lub zdrowszy zamiennik czipsów na wieczorny maraton filmowy.

Przepis na przysmak z Azji. Dietetyczna przekąska zdrowsza niż sajgonki i czipsy
Spring rollsy. (Youtube, Food Wishes)

Spring rollsy to idealna propozycja dla tych, którzy lubią podjadać na diecie. Przekąska ta składa się z papieru ryżowego i warzyw. Wedle uznania można dodać do niej inne dodatki. Świetnie sprawdzą się smażone krewetki, paluszki surimi, jajko czy tuńczyk.

Przepis na spring rollsy. Potrzebne składniki:

  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • 3 ogórki
  • 3 marchewki
  • 2 kostki tofu (możesz zamienić na jajko, tuńczyka lub krewetki)
  • 2 papryki
  • ulubiona mieszanka sałat
  • bazylia

Przepis na spring rollsy. Sposób wykonania:

  • Wszystkie warzywa i tofu pokrój w cienkie paski
  • Arkusz papieru namocz w zimnej wodzie do momentu, aż stanie się elastyczny
  • Połóż arkusz na czystej powierzchni, układaj na nim do połowy szerokości warzywa i tofu, na górę połóż sałatę i liść bazylii
  • Zagnij boki papieru ryżowego do środka, resztę zawiń podobnie, jak naleśnika, czy krokiety
  • Gotowe spring rollsy układaj na talerzu tak, by nie przywierały do siebie

To tyle. Najtrudniejsze w tym daniu jest zawijanie, jednak łatwo szybko nabrać wprawę. Spring rollsy najlepiej podawać z sosem sojowym lub orzechowym.

Zobacz także: Prosty przepis na spring rollsy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić