Pomysł na pierogi. Takich jeszcze nie próbowałeś. Prosty przepis

1

Sezon na kurki trwa. Warto wykorzystać te grzyby w nieco inny sposób i zaskoczyć najbliższych pysznym obiadem. Spróbujcie łatwego przepisu na pierogi z kurkami.

Pomysł na pierogi. Takich jeszcze nie próbowałeś. Prosty przepis
Pierogi to bez wątpienia nasza potrawa narodowa. (Pixabay)

Nikt nie ma wątpliwości, że pierogi stały się już naszą narodową potrawą. Czy na święta, czy bez okazji - pierogi są zawsze dobrym pomysłem na obiad. Znudziły Ci się te klasyczne ruskie, z mięsem czy z kapustą i grzybami? Spróbuj wyśmienitych pierogów z kurkami.

Przepis na pierogi z kurkami. Potrzebne składniki:


Farsz:

  • 750 g świeżych kurek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka smalcu/ oleju lub masła
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju ub masła
  • sól
  • pieprz

Przepis na pierogi z kurkami. Sposób wykonania:

Farsz:

  • Kurki należy dokładnie opłukać i oczyścić
  • Gotuj kurki na małym ogniu przez około pół godziny w osolonej wodzie
  • Odlej wodę, kurki ostudź i dokładnie posiekaj na mniejsze kawałeczki
  • Cebulę pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanym smalcu do zeszklenia
  • Dodaj pokrojone kurki i duś wszystko razem przez 5 minut
  • Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia

Ciasto:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, masło i jajko. Do masy stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrób ciasto
  • Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj w nim kółka. Do środka nakładaj farsz z kurek i zalep brzegi
  • Pierogi wrzucaj na gotującą się wodę. Gotuj przez ok. 3 minuty
Zobacz także: Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić