Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Przepis na ramen. Zupa, która podbiła cały świat

22
Podziel się:

Ramen podbił serca nie tylko Polaków, ale chyba już całego świata. Jednak tę japońską zupę możesz bez problemu zrobić w domu. Dodaj ulubione dodatki i smacznego!

Przepis na ramen. Zupa, która podbiła cały świat
Propozycja podana. (Pixabay)

Ramen to zupa podobna do naszego rosołu, jednak w azjatyckim wydaniu. Bulion zyskuje na głębi dzięki bogatym w umami składnikom, czyli dzięki grzybom i wodorostom. Dodatki do zupy możesz wybrać wedle uznania - często podaje się jednak grzyby shitake czy enoki, pak choy, cebulkę, jajka i różnego rodzaju mięso.

bulion:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
  • 2 cebule
  • 10 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • laska cynamonu
  • wodorosty konbu i wakame
  • ok. 80 ml sosu sojowego
  • 80 ml sake

do podania:

  • grzyby shitake
  • makaron ramen
  • glony nori
  • jajko
  • kiełki fasoli
  • W dużym garnku umieść kości wieprzowe i drobiowe, zalej zimną wodą (ok. 2l), zagotuj
  • Cebulę przekrój na pół, czosnek obierz, dodaj do gotującego się mięsa
  • Do garnka wrzuć imbir, cynamon, wakame i przekrojoną na pół marchew
  • Glon konbu opłucz, dodaj do reszty składników
  • Garnek ustaw na małym palniku, gotuj przez ok. 4 godziny, w tym czasie wyjmuj szumowinę
  • Bulion przelej przez sito, dodaj sos sojowy i sake
  • Jajko ugotuj na miękko
  • Grzyby shitake zalej gorącą wodą, zostaw na 10 minut, po tym czasie odlej wodę z grzybów, lekko je odciśnij
  • Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją
  • Do miseczki wlej bulion, dodaj makaron, grzyby shitake, kawałek nori, przekrojone na pół jajko i kiełki fasoli
Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(22)
Reksio
11 miesięcy temu
Tylko nasz rosol, pomidorowa, żurek, ogórkowa...!!! Czy mam wymieniać dalej...??? Ludzie cudze chwalicie swojego nie znacie..!!!
Kabel
11 miesięcy temu
Jadłem ramen wiele razy ale zawsze mnie rozczarował, rosół jest o wiele lepszy.
Waldi
11 miesięcy temu
Ulubione danie Naruto i moje też.
Niewiem
11 miesięcy temu
Kości wieprzowe, kości szkielety drobiowe,a cebulę dodaj do gotującego się mięsa?
Gienadij
11 miesięcy temu
To robią co mają pod ręką po co to kopiować jak U nas jest kaczka perliczka i inne
Sitt
11 miesięcy temu
Gar zupy, chyba że cała rodzinę zaproszę i jeszcze znajomych.
Lodz
11 miesięcy temu
Podobno dobre, ale za talerz zupy na pewno nie dam 40zł.
Elmo
11 miesięcy temu
Syf,gluty i żygi, wrzuć do gara,wymieszaj,zagotuje i... smacznego. Oto ramen. Ja pozostanę przy rodzimych zupach; rosół,pomidorowa,żurek,itp. najlepsze, najzdrowsze i nasze!
matrix
11 miesięcy temu
Niech je to ten co lubi ziele na opryskach czy innych preparatach
Red
11 miesięcy temu
Nie jadłem nigdy ale widziałem jak przyrządzali moi filipińscy kucharze i wyglądał dużo lepiej...
Bożena L.
11 miesięcy temu
Polskie zupy są lepsze.
anna
11 miesięcy temu
To ma być przepis na ramen !? Totalna porażka ! Jak ugotujesz ten tzw. ramen z wodorostów , których nie ma ? Są wodorosty kombu , a nie konbu. Trzeba zrobić dashi i tare , a tutaj - nic na ten temat nie ma
anna
11 miesięcy temu
To ma być przepis na ramen !? Totalna porażka ! Jak ugotujesz ten tzw. ramen z wodorostów , których nie ma ? Są wodorosty kombu , a nie konbu. Trzeba zrobić dashi i tare , a tutaj - nic na ten temat nie ma
Anna
11 miesięcy temu
To ma być przepis na ramen !? Totalna porażka ! Jak ugotujesz ten tzw. ramen z wodorostów , których nie ma ? Są wodorosty kombu , a nie konbu. Trzeba zrobić dashi i tare , a tutaj - nic na ten temat nie ma
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić