Przepis na ramen. Zupa, która podbiła cały świat

34

Ramen podbił serca nie tylko Polaków, ale chyba już całego świata. Jednak tę japońską zupę możesz bez problemu zrobić w domu. Dodaj ulubione dodatki i smacznego!

Przepis na ramen. Zupa, która podbiła cały świat
Propozycja podana. (Pixabay)

Ramen to zupa podobna do naszego rosołu, jednak w azjatyckim wydaniu. Bulion zyskuje na głębi dzięki bogatym w umami składnikom, czyli dzięki grzybom i wodorostom. Dodatki do zupy możesz wybrać wedle uznania - często podaje się jednak grzyby shitake czy enoki, pak choy, cebulkę, jajka i różnego rodzaju mięso.

bulion:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych (np. korpus kurczaka, indyka)
  • 2 cebule
  • 10 cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • laska cynamonu
  • wodorosty konbu i wakame
  • ok. 80 ml sosu sojowego
  • 80 ml sake

do podania:

  • grzyby shitake
  • makaron ramen
  • glony nori
  • jajko
  • kiełki fasoli
  • W dużym garnku umieść kości wieprzowe i drobiowe, zalej zimną wodą (ok. 2l), zagotuj
  • Cebulę przekrój na pół, czosnek obierz, dodaj do gotującego się mięsa
  • Do garnka wrzuć imbir, cynamon, wakame i przekrojoną na pół marchew
  • Glon konbu opłucz, dodaj do reszty składników
  • Garnek ustaw na małym palniku, gotuj przez ok. 4 godziny, w tym czasie wyjmuj szumowinę
  • Bulion przelej przez sito, dodaj sos sojowy i sake
  • Jajko ugotuj na miękko
  • Grzyby shitake zalej gorącą wodą, zostaw na 10 minut, po tym czasie odlej wodę z grzybów, lekko je odciśnij
  • Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją
  • Do miseczki wlej bulion, dodaj makaron, grzyby shitake, kawałek nori, przekrojone na pół jajko i kiełki fasoli
Zobacz także: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić