Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Przepis na szybki obiad. Będziecie zaskoczeni

2

Znudziły ci się już tradycyjne kluski śląskie? Zawsze możesz wypróbować wariant z dodatkiem bananów. Tak przygotowany obiad nie tylko świetnie smakuje, ale pozwala nasycić nawet największy głód. Do tego jest szybki i prosty w przygotowaniu.

Przepis na szybki obiad. Będziecie zaskoczeni
Bananowe kluski to smakowita alternatywa dla klusek śląskich (Getty Images, arfo)

Kluski śląskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Mimo że jemy je od dzieciństwa, często nie zdajemy sobie sprawy, że istnieją liczne warianty tej potrawy. Jedną z nich są właśnie bananowe leniwe. Do ich wykonania nie potrzeba wielu składników, więc świetnie sprawdzą się w "awaryjnej" sytuacji, gdy w lodówce nie pozostało nam już wiele produktów.

Przepis na kluski bananowe. Potrzebne składniki

  • kostka tłustego białego sera
  • pół szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • szczypta cynamonu

Przepis na kluski bananowe. Sposób przygotowania

  • Umyj i obierz banany – pamiętaj o odcięciu czarnej końcówki. Następnie umieść je w misce razem z twarogiem, a oba składniki dokładnie rozgnieć i zmieszaj.
  • Do twarogu i bananów dodaj mąkę i jajka. Wyrabiaj je tak długo, aż uzyskasz ciasto.
  • Uformuj ciasto w długi wałek, który następnie podziel nożem na mniejsze kawałki.
  • Zagotuj wodę w garnku. Odczekaj, aż zacznie wrzeć, a wtedy ostrożnie wrzucaj do niej kluski.
  • Kluski powinny być gotowe po wypłynięciu na powierzchnię lub do maksymalnie jednej minuty.
  • Jeśli masz ochotę, możesz podsmażyć kluski na patelni tak, żeby lekko się zarumieniły i nabrały chrupkości.

Przed podaniem posyp bananowe kluski cynamonem. Możesz dodać do nich również odrobinę słodkiej śmietanki.

Zobacz także: Zobacz też: Sos czereśniowy. Prosty i zdrowy przepis
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić