Karolina Woźniak| 

Przepis na szybki obiad. Dorsz pieczony z warzywami

1

Nie każda osoba ma czas na spędzanie wielu godzin w kuchni. Większości zależy na sycącym i szybkim obiedzie. Dodatkowym plusem byłby niskokaloryczny posiłek.

Dorsz z warzywami to idealny pomysł na sycący obiad.
Dorsz z warzywami to idealny pomysł na sycący obiad. (Getty Images)

Dorsz pieczony z warzywami to idealny pomysł na obiad. Filet z ryby w towarzystwie warzyw świetnie się komponuje. Takie danie można podać również z ziemniakami lub ryżem.

Dorsz pieczony z warzywami. Potrzebne składniki:

  • 300g filetów z dorsza
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 1 niewielka cukinia
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Pół brokuła
  • Kilka plasterków cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone)

Dorsz pieczony z warzywami. Sposób przygotowania:

  • Rybę pokrój na kawałki, natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  • Z jednej strony delikatnie obsyp szczyptą ostrej papryki i odstaw na 20-30 minut
  • Przełóż rybę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polej oliwą
  • Pokrój warzywa na plasterki i obsyp ulubionymi ziołami
  • Na rybie ułóż plasterki cytryny
  • Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut

I gotowe. Sosem, który powstał podczas pieczenia, można polać rybę i warzywa, a także ziemniaki lub ryż.

Zobacz także: Panierka Panko. Idealna do schabowego

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić