Przepis na tofu w wersji podlaskiej. Ten kisiel skradnie wasze serca
Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Jadało się go w czasie postu, podawany był również z okazji wigilii czy Wielkanocy. Teraz jednak występuje już na co dzień. I niektórzy uważają, że to zamiennik tofu!
Źródło zdjęć: © YouTube
Kisiel z owsa? Nie wszyscy za nim tęsknią, bo pochodzi z czasów, w których brakowało produktów, a trzeba było jakoś przetrwać. Dziś jednak niektórzy uważają, że z powodzeniem może zastąpić dość drogie tofu. Wspaniale smakuje z dodatkami w stylu azjatyckim. Przekonaj się sam!
Kisiel owsiany. Składniki:
- 360 g płatków owsianych
- 1,7 l wody
- 80 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego
- 10 g soli
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kisiel owsiany. Wykonanie:
- Płatki łączymy z wodą i zakwasem.
- Odstawiamy na 15 godzin w temp. pokojowej.
- Następnie przecieramy wszystko przez drobne sitko.
- Tak dokładnie, aby na sitku zostało jak najmniej owsianych otrąb.
- To, co nam pozostanie po przetarciu możemy dodać później np. do chleba.
- Powstały biały płyn przelewamy do garnka czy rondla i stawiamy na ogniu.
- Dodajemy sól i zagotowujemy cały czas mieszając.
- Masa po zagotowaniu gęstnieje.
- Mieszamy ją do momentu uzyskania budyniowej konsystencji.
- Przekładamy ją wtedy do foremki, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia kisiel możemy zjeść np. z karmelizowaną cebulką.
Źródło artykułu: o2pl