Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Przepis na tofu w wersji podlaskiej. Ten kisiel skradnie wasze serca

3
Podziel się:

Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Jadało się go w czasie postu, podawany był również z okazji wigilii czy Wielkanocy. Teraz jednak występuje już na co dzień. I niektórzy uważają, że to zamiennik tofu!

Przepis na tofu w wersji podlaskiej. Ten kisiel skradnie wasze serca
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kisiel z owsa? Nie wszyscy za nim tęsknią, bo pochodzi z czasów, w których brakowało produktów, a trzeba było jakoś przetrwać. Dziś jednak niektórzy uważają, że z powodzeniem może zastąpić dość drogie tofu. Wspaniale smakuje z dodatkami w stylu azjatyckim. Przekonaj się sam!

Kisiel owsiany. Składniki:

  • 360 g płatków owsianych
  • 1,7 l wody
  • 80 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego
  • 10 g soli

Kisiel owsiany. Wykonanie:

  • Płatki łączymy z wodą i zakwasem.
  • Odstawiamy na 15 godzin w temp. pokojowej.
  • Następnie przecieramy wszystko przez drobne sitko.
  • Tak dokładnie, aby na sitku zostało jak najmniej owsianych otrąb.
  • To, co nam pozostanie po przetarciu możemy dodać później np. do chleba.
  • Powstały biały płyn przelewamy do garnka czy rondla i stawiamy na ogniu.
  • Dodajemy sól i zagotowujemy cały czas mieszając.
  • Masa po zagotowaniu gęstnieje.
  • Mieszamy ją do momentu uzyskania budyniowej konsystencji.
  • Przekładamy ją wtedy do foremki, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia kisiel możemy zjeść np. z karmelizowaną cebulką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
podlasianka
miesiąc temu
tradycyjny kisiel owsiany był robiony i jest z owsa lub śruty owsianej[owies grubo mielony] z płatków to tylko namiastka smaku
zły z natury
miesiąc temu
Tofu - to białko i ma uzupełniać jego niedobór przy diecie roślinnej, więc nie piszcie, że owsem możecie to uzupełnić
Polak
miesiąc temu
W polskiej kuchni jest wiele znakomitych potraw. Warto je poznawać podróżując po kraju. Zachwycamy się obcymi smakami, a sami też mamy coś do zaoferowania, czego szerzej nie znamy. Zawsze staram się odszukać regionalne przysmaki i też to innym polecam.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić