aktualizacja 

Przepis na tofu w wersji podlaskiej. Ten kisiel skradnie wasze serca

4

Kisiel z owsa to bardzo tradycyjna regionalna podlaska potrawa. Jadało się go w czasie postu, podawany był również z okazji wigilii czy Wielkanocy. Teraz jednak występuje już na co dzień. I niektórzy uważają, że to zamiennik tofu!

Przepis na tofu w wersji podlaskiej. Ten kisiel skradnie wasze serca
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kisiel z owsa? Nie wszyscy za nim tęsknią, bo pochodzi z czasów, w których brakowało produktów, a trzeba było jakoś przetrwać. Dziś jednak niektórzy uważają, że z powodzeniem może zastąpić dość drogie tofu. Wspaniale smakuje z dodatkami w stylu azjatyckim. Przekonaj się sam!

Kisiel owsiany. Składniki:

  • 360 g płatków owsianych
  • 1,7 l wody
  • 80 g aktywnego żytniego zakwasu chlebowego
  • 10 g soli

Kisiel owsiany. Wykonanie:

  • Płatki łączymy z wodą i zakwasem.
  • Odstawiamy na 15 godzin w temp. pokojowej.
  • Następnie przecieramy wszystko przez drobne sitko.
  • Tak dokładnie, aby na sitku zostało jak najmniej owsianych otrąb.
  • To, co nam pozostanie po przetarciu możemy dodać później np. do chleba.
  • Powstały biały płyn przelewamy do garnka czy rondla i stawiamy na ogniu.
  • Dodajemy sól i zagotowujemy cały czas mieszając.
  • Masa po zagotowaniu gęstnieje.
  • Mieszamy ją do momentu uzyskania budyniowej konsystencji.
  • Przekładamy ją wtedy do foremki, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia kisiel możemy zjeść np. z karmelizowaną cebulką.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić