aktualizacja 

Przepis na wegański smalec. Mięsożerca nie poczuje różnicy!

8

Nawet jeśli poczujecie różnicę, próbując smalcu z tego przepisu zdecydowanie wybierzecie wegański zamiennik. Dlaczego? Bo jest pełen smaku i aromatu. Daleko mu od zwykłego tłuszczu ze skwarkami i cebulką, jak to wygląda w przypadku mięsnych gotowców, które kupujemy w sklepie.

Przepis na wegański smalec. Mięsożerca nie poczuje różnicy!
Wegański smalec najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa (Licencjodawca, EWS)

Wegańskie i wegetariańskie zamienniki są coraz popularniejsze w sklepach. Cieszą się z tego osoby, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko. Coraz więcej osób bowiem wprowadza tzw. dietę fleksitariańską, która polega na ograniczaniu spożycia mięsa. Buszują po sklepach w poszukiwaniu roślinnych zamienników i testują. Często łapią się na tym, że coś co jest "nie-mięsem" smakuje tak samo dobrze, a nawet lepiej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na batatowe muffiny

Tak jest też w tym przypadku. Zapewniamy, że ten wegański smalec sprawi, że będziecie chcieli sięgnąć po więcej. Idealnie sprawdzi się na długie wieczory przed telewizorem w towarzystwie rodziny czy przyjaciół.

Przepis na wegański smalec z fasoli - składniki:

  • 800 g białej fasoli z puszki (waga razem z zalewą),
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 nieduże i lekko kwaskowate jabłko,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • do smaku: sól i pieprz

Przepis na wegański smalec z fasoli - sposób przyrządzenia:

  • Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebule siekamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na bardzo małym ogniu. Mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliła. Powinna być miękka i mieć złotawy kolor.
  • Jabłko ścieramy na małych oczkach. Fasolę odsączamy z zalewy, płuczemy przez sito, przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz i blendujemy na gładko. Dodajemy cebulę, majeranek, paprykę i starte jabłko. Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby się przegryzło

i gotowe! Najlepiej dać mu przynajmniej 4 godziny w lodówce na połączenie smaków. A później już tylko chwytać za nóż! Smalec będzie idealnie smakował na kromkach chleba z chrupiącą skórką a na wspólne posiedzenia przed telewizorem najlepiej sprawdzą się krakersy lub wafle ryżowe. Możecie też zaserwować ogórki konserwowe a sam smalec posypać pestkami dyni.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić