Z Bieszczad do Twojej kuchni. Proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę

Regionalne dania to zawsze strzał w dziesiątkę. Bez względu na to, skąd pochodzą, mają jedną cechę - są sycące. Tak jest w przypadku tarciuchów, czyli regionalnej potrawy pięknych Bieszczad.

Przepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczanąPrzepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczaną
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

A gdyby rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Zapewne niejedno z nas się nad tym zastanawiało w swoim życiu. Zanim jednak postawicie wszystko na jedną kartę - proponujemy Wam podróż kulinarną. Wiele dań rodem z Bieszczad jest już powszechnie znana, jak chociażby wyjątkowe podpłomyki proziaki, fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego, stolniki, czyli gołąbki wypełnione masą ziemniaczaną, hryczanki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego czy chociażby kaszełynik łemkowski - zupa z kapusty kiszonej z mięsem, chrzanem i śliwkami. Wszystkie te dania łączy jedno - są bardzo sycące. Wystarczy jedna porcja, aby każdy, kto je to danie, poczuł się najedzony. I tak też jest z tarciuchami - bieszczadzką wariacją na temat babki ziemniaczanej! Oba przepisy dzieli jednak podstawowa rzecz - w czasie, gdy do babki ziemniaczanej dodaje się mąkę, naturalnym dodatkiem do tarciuchów jest kasza gryczana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z parówkami, pieczarkami i żółtym serem

Tarciuchy prosto z Bieszczad - składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek kaszy gryczanej,
  • 300 g boczku,
  • cebula
  • sól i pieprz.

Tarciuchy prosto z Bieszczad - sposób przyrządzenia:

  • Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Boczek pokrój w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na niej mięso.
  • Przysmażony boczek ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Do tartych ziemniaków dodaj kaszę gryczaną, drobno posiekaną cebulę, a także jajka. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
  • Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia, w którym znajduje się boczek
  • Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz przez około godzinę.

I gotowe! W ten sposób przygotowany posiłek podawaj z ulubionymi sosami. Idealnie pasować tutaj będą sosy jogurtowe z dodatkiem ziół, czy popularne tzatziki.

Wybrane dla Ciebie
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
To nie fotomontaż. 27-latek jechał "elektrykiem". Tak skończył
To nie fotomontaż. 27-latek jechał "elektrykiem". Tak skończył
Chciał kupić aparat na święta. Stracił duże pieniądze
Chciał kupić aparat na święta. Stracił duże pieniądze