Z Bieszczad do Twojej kuchni. Proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę

Regionalne dania to zawsze strzał w dziesiątkę. Bez względu na to, skąd pochodzą, mają jedną cechę - są sycące. Tak jest w przypadku tarciuchów, czyli regionalnej potrawy pięknych Bieszczad.

Przepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczanąPrzepis na tarciuchy przypomina przepis na babkę ziemniaczaną
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

A gdyby rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Zapewne niejedno z nas się nad tym zastanawiało w swoim życiu. Zanim jednak postawicie wszystko na jedną kartę - proponujemy Wam podróż kulinarną. Wiele dań rodem z Bieszczad jest już powszechnie znana, jak chociażby wyjątkowe podpłomyki proziaki, fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego, stolniki, czyli gołąbki wypełnione masą ziemniaczaną, hryczanki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego czy chociażby kaszełynik łemkowski - zupa z kapusty kiszonej z mięsem, chrzanem i śliwkami. Wszystkie te dania łączy jedno - są bardzo sycące. Wystarczy jedna porcja, aby każdy, kto je to danie, poczuł się najedzony. I tak też jest z tarciuchami - bieszczadzką wariacją na temat babki ziemniaczanej! Oba przepisy dzieli jednak podstawowa rzecz - w czasie, gdy do babki ziemniaczanej dodaje się mąkę, naturalnym dodatkiem do tarciuchów jest kasza gryczana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z parówkami, pieczarkami i żółtym serem

Tarciuchy prosto z Bieszczad - składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek kaszy gryczanej,
  • 300 g boczku,
  • cebula
  • sól i pieprz.

Tarciuchy prosto z Bieszczad - sposób przyrządzenia:

  • Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  • Boczek pokrój w kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i podsmaż na niej mięso.
  • Przysmażony boczek ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Do tartych ziemniaków dodaj kaszę gryczaną, drobno posiekaną cebulę, a także jajka. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
  • Tak przygotowaną masę przełóż do naczynia, w którym znajduje się boczek
  • Piekarnik rozgrzej do 190°C i piecz przez około godzinę.

I gotowe! W ten sposób przygotowany posiłek podawaj z ulubionymi sosami. Idealnie pasować tutaj będą sosy jogurtowe z dodatkiem ziół, czy popularne tzatziki.

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka