Przepis na "żeberka" z grilla inaczej. Zdrowsze i pyszniejsze

1

Boczniaki w marynacie barbecue z grilla to idealny zamiennik mięsnych żeberek. Mają o wiele mniej kalorii, a smakują równie wyśmienicie.

Przepis na "żeberka" z grilla inaczej. Zdrowsze i pyszniejsze
Boczniaki z grilla. (TikTok)

Sezon grillowy w pełni, a tobie skończyły się już pomysły na pyszne przekąski? Oto przepis na wegetariańskie żeberka. Wystarczy kilka boczniaków pokroić, zamarynować i grillować z dodatkiem sera. Boczniaki z grilla idealnie smakują z dodatkiem ostrego sosu.

Przepis na wegańskie żeberka. Składniki:

  • pół puszki pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu
  • szczypta cukru, soli i pieprzu
  • łyżka sosu sojowego
  • 200 g boczniaków
  • 1/3 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubiony żółty ser


Przepis na wegańskie żeberka. Wykonanie:

  • przygotuj marynatę: na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę z czosnekiem
  • dodaj pomidory lub passatę pomidorową, ketchup i przyprawy
  • na koniec dodaj sos sojowy i podsmażaj jeszcze chwilę aż powstanie gęsta marynata
  • umyte boczniaki pokrój na kawałki, zalej marynatą i odstaw na godzinę
  • boczniaki w marynacie grilluj z dwóch stron
  • pod koniec grillowania połóż plasterki sera na wierzch
  • boczniaki z grilla serwuj z sosem chilli
Zobacz także: Niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Idealny deser na letnie upały
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić