aktualizacja 

Przepis stary jak świat. Ciasto "żołądkowiec" to smak dzieciństwa

15

Ciasto "żołądkowiec" robiły często nasze mamy i babcie. Choć jego nazwa nie zachęca, to jest to prawdziwy przysmak. Tej słodyczy naprawdę ciężko się oprzeć!

Przepis stary jak świat. Ciasto "żołądkowiec" to smak dzieciństwa
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasto "Żołądkowiec" zawdzięcza swoją nazwę temu, jak wygląda w środku po przekrojeniu. Przypomina bowiem właśnie ten ludzki narząd. Nic jednak nie ma wspólnego z problemami gastrycznymi. No, chyba, że zje się całą blaszkę, co jest możliwe, zważając na jego walory smakowe. Palce lizać!

Ciasto "Żołądkowiec". Składniki:

  • 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder lub roztopiona czekolada

Ciasto "Żołądkowiec". Wykonanie:

  • Ucieramy żółtka z cukrem.
  • Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Dokładnie mieszamy Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
  • Mieszamy łyżką.
  • Ciasto dzielimy na trzy części.
  • Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.
  • Do drugiej części dodajemy też kakao i mieszamy.
  • Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.
  • Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  • Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy "rowek" (należy przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao.
  • Znowu robimy rowek i wlewamy ciasto białe.
  • Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.
  • Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Ci, którzy wolą więcej słodkości, cukier puder, mogą zastąpić roztopioną czekoladą.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić