Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Przepis stary jak świat. Ciasto "żołądkowiec" to smak dzieciństwa

10
Podziel się:

Ciasto "żołądkowiec" robiły często nasze mamy i babcie. Choć jego nazwa nie zachęca, to jest to prawdziwy przysmak. Tej słodyczy naprawdę ciężko się oprzeć!

Przepis stary jak świat. Ciasto "żołądkowiec" to smak dzieciństwa
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasto "Żołądkowiec" zawdzięcza swoją nazwę temu, jak wygląda w środku po przekrojeniu. Przypomina bowiem właśnie ten ludzki narząd. Nic jednak nie ma wspólnego z problemami gastrycznymi. No, chyba, że zje się całą blaszkę, co jest możliwe, zważając na jego walory smakowe. Palce lizać!

Ciasto "Żołądkowiec". Składniki:

  • 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder lub roztopiona czekolada

Ciasto "Żołądkowiec". Wykonanie:

  • Ucieramy żółtka z cukrem.
  • Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Dokładnie mieszamy Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
  • Mieszamy łyżką.
  • Ciasto dzielimy na trzy części.
  • Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.
  • Do drugiej części dodajemy też kakao i mieszamy.
  • Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.
  • Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
  • Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy "rowek" (należy przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao.
  • Znowu robimy rowek i wlewamy ciasto białe.
  • Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.
  • Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Ci, którzy wolą więcej słodkości, cukier puder, mogą zastąpić roztopioną czekoladą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
Renata
4 miesiące temu
Pyszne
Anonim
4 miesiące temu
Znam je pod nazwą żołądek, moja mama kiedyś piekła. Podobny do ciasta tulipan
Wiwa
4 miesiące temu
Mam 63 lata i o takim cieście nie słyszałam, może to jakieś regionalne.
Kuba
4 miesiące temu
Nazwa "Żołądkowiec",nie zachęca do konsumpcji tego ciasta.
Aniela
4 miesiące temu
Znamię robiłam po nazwa tulipan z tym, że dzieliłam na cztery części i do jednej z nich dodawałam kisiel
Kogucik
4 miesiące temu
Znam to ciasto, ale nigdy nie słyszałem nazwy "żołądkowiec”. I w ogóle nie kojarzy mi się z żołądkiem, niby jak?
etwe4ttw4
4 miesiące temu
co za bzdurny artykuł mam 60 lat i pierwsze słyszę o cieście żołądkowym
pytja
4 miesiące temu
Za dużo jajek i oleju,mak? Raczej nie będzie dobre
Yoko
4 miesiące temu
Więcej niedziel w tygodniu zniknie pandemia
Sabat
4 miesiące temu
Kasowanie komentarzy !! To wolny kraj i wolność słowa chyba że coś się zmieniło i o tym nie wiemy !! Więc sprzedajne o2 albo przestańcie kasować komentarze Polaków bo każdy ma prawo do swojego zdania i poglądów czy wam się to podoba czy nie ,albo zamknijcie ten denny portal który jak widać służy obcemu państwu !!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić