Przepis z 1895 roku. Cztery składniki wystarczą!

24

Pierogi leniwe to proste, ale przepyszne danie kuchni polskiej. Tradycyjny przepis z 1895 roku jest wyjątkowo łatwy w wykonaniu i wymaga tylko czterech składników. Każdy sobie z tym poradzi.

Przepis z 1895 roku. Cztery składniki wystarczą!
Kluski leniwe (Pixabay)

Pierogi leniwe to tradycyjne polskie danie przyrządzane z twarogu, jaj oraz mąki. W niektórych przepisach dodaje się także ugotowane ziemniaki i odrobinę masła. Fani słodyczy mogą także dosypać odrobinę cukru.

Pierogi leniwe. Przepis dla każdego

Takie kluski podaje się na różne sposoby. Niektórzy uwielbiają podsmażone z cukrem i cynamonem. Można także dodać słodką śmietanę, cukier puder, ulubione owoce, czekoladę lub konfiturę. Przygotowanie dania jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi.

Pierogi leniwe. Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Pierogi leniwe. Sposób przygotowania

  • W dużym garnku zagotuj wodę.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  • Twaróg dobrze rozgnieć widelcem i przełóż go do miski z masłem oraz żółtkami.
  • Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę pszenną i zagnieć ciasto (jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde).
  • Z ciasta uformuj wałek i delikatnie go spłaszcz.
  • Gotowe kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj do wypłynięcia klusek na wierzch.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gotowe, smacznego! Jeżeli ci się spodobało, koniecznie wypróbuj przepisy na tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić