Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. ABA
|

Przepis z 1895 roku. Cztery składniki wystarczą!

6
Podziel się:

Pierogi leniwe to proste, ale przepyszne danie kuchni polskiej. Tradycyjny przepis z 1895 roku jest wyjątkowo łatwy w wykonaniu i wymaga tylko czterech składników. Każdy sobie z tym poradzi.

Przepis z 1895 roku. Cztery składniki wystarczą!
Kluski leniwe (Pixabay)

Pierogi leniwe to tradycyjne polskie danie przyrządzane z twarogu, jaj oraz mąki. W niektórych przepisach dodaje się także ugotowane ziemniaki i odrobinę masła. Fani słodyczy mogą także dosypać odrobinę cukru.

Pierogi leniwe. Przepis dla każdego

Takie kluski podaje się na różne sposoby. Niektórzy uwielbiają podsmażone z cukrem i cynamonem. Można także dodać słodką śmietanę, cukier puder, ulubione owoce, czekoladę lub konfiturę. Przygotowanie dania jest bardzo proste i każdy sobie z tym poradzi.

Pierogi leniwe. Potrzebne składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4-5 łyżek mąki pszennej

Pierogi leniwe. Sposób przygotowania

  • W dużym garnku zagotuj wodę.
  • Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  • Twaróg dobrze rozgnieć widelcem i przełóż go do miski z masłem oraz żółtkami.
  • Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę pszenną i zagnieć ciasto (jeśli to konieczne, dodaj więcej mąki, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się zbyt twarde).
  • Z ciasta uformuj wałek i delikatnie go spłaszcz.
  • Gotowe kluski wrzucaj do wrzątku i gotuj do wypłynięcia klusek na wierzch.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gotowe, smacznego! Jeżeli ci się spodobało, koniecznie wypróbuj przepisy na tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
ABUDABU
miesiąc temu
Jak poniżej tsk to kopytka a u mnie gotowało xię dodatkowo mak i nył dodatkiem etedy nazywały dię kluski z makiem a ubijanie piany to zbèdna praca. Można też dodać przetarte gotowane ziemniaki ale bez przesady to w ramach bidy i walkà z marnotrastwem
Hmm
miesiąc temu
Za moich czasów nazywało się to "kopytkami" dlatego że cięło się je na skos,podawało się z cukrem i roztopionym masłem,pychota :-)
Dziki koń
miesiąc temu
Aż zglodnialem :) babcia robiła najlepsze
Sylwia Ł.
miesiąc temu
U mnie robi się leniwe łącząc ser i ziemniaki. Są delikatne, gładkie i pożywne. Pierwsze widzę, żeby używać tylko sera. Patrząc w starą książkę kucharską też mam takie właśnie połączenie. Zwłaszcza, że kiedyś gotowano tak aby wykorzystać niedojedzone produkty tu ziemniaki, serem zaś były uszlachetnione. Ziemniaki zawsze były w kuchni nawet u najbiedniejszych, zaś ser już niekoniecznie.
Anna
miesiąc temu
Bardzo lubię, za dzieciaka często mama robila najlepsze z cukrem i cynamonem
seba
miesiąc temu
Nie jem twarogu ani masła.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić