Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Rosół z ziemniaczkami od uczestniczki MasterChefa. Magda Gessler się skusi

3

Uczestnicy MasterChefa nie kończą swojej przygody z gotowaniem po opuszczeniu programu. Najlepszym tego przykładem jest Natalia Maszkowska, uczestniczka 7 edycji MasterChefa. Nie tylko aktywnie prowadzi social media, ale też wydała książkę. Tym razem podzieliła się swoim sposobem na rosół.

Rosół z ziemniaczkami od uczestniczki MasterChefa. Magda Gessler się skusi
Uczestniczka MasterChefa radzi upiec warzywa przed gotowaniem (Instagram, Pixabay)

Coraz popularniejszy staje się sposób przyrządzenia rosołu poprzez wcześniejsze upieczenie jego składników.

Zdaniem wielu osób takie rozwiązanie sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Jednak w tym przepisie jest więcej innowacji. Klasyczny makaron zastąpiły w nim....ziemniaki!

Natalia przekonuje, że po spróbowaniu tego rosołu już nigdy nie sięgniemy po tradycyjny rosół z makaronem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Rosół z ziemniaczkami Natalii Maszkowskiej - składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 kalarepy,
  • 1 por ( cześć zielona ),
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 2 małe pietruszki,
  • 1/3 selera,
  • 1 biała cebula,
  • Korpus z kurczaka,
  • 350g wołowiny,
  • Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, kilka kulek ziela angielskiego,
  • Oliwa 3- 4 łyżki

Chrupiące ziemniaczki - składniki:

  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Pół kilo ziemniaków mączystych,
  • Sól,
  • Łyżka oliwy

Rosół z ziemniaczkami Natalii Maszkowskiej - sposób przyrządzenia:

  • Wszystkie warzywa jeszcze w skórce oraz oba rodzaje mięsa wykładamy na blachę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
  • Całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości warzyw, dorzucamy ziele angielskie, solimy, gotujemy na małym ogniu 3-4 godziny.
  • Żeby rosół był klarowny - przelewamy go przez sito, na którym rozkładamy gazę. Pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy.
  • Ziemniaki wykładamy na blachę, oprószamy mąką ziemniaczaną, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika z funkcją grill i pieczemy 20-30 minut, aż uzyskają złoty kolor.
  • Rosół wlewamy do misek i wkładamy do niego ziemniaki
Trwa ładowanie wpisu:tiktok

I gotowe! Tak przygotowany rosół najlepiej smakuje w towarzystwie suszonych ziół. Jeśli chcecie - możecie wykorzystać do rosołu lub do innych dań wykonane w tym przepisie warzywa i mięso.

Zapieczone, a następnie obgotowane mięso idealnie sprawdzi się jako farsz do pierogów czy kartaczy.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trump deportował 39 tys. ludzi. Wyrzuconych z USA mniej niż za Bidena
Niesforny piłkarz FC Barcelony ma pomysł, jak uniknąć spóźnień
Zakaz używania telefonu w szkołach. Rusza od 1 maja
Blackout w Europie. Sceny w Hiszpanii wzburzyły emocje
Ten list rozdziera serca. Lekarze jednoczą się po tragedii w Krakowie
Awaria prądu w Hiszpanii. Piłkarz wielkiego klubu jest podejrzliwy
Przed nami upalne lato. To nie lada wyzwanie dla naszego mózgu
Francja oskarża Rosję o cyberwojnę. Agenci GRU na celowniku
To nie żart. Jego trasy rowerowe zmieniają się w dzieła sztuki
Polski astronauta wyruszy na ISS. Wiadomo, kiedy wystartuje misja
Ameryka mówi "nie" podatkom cyfrowym. USA chcą od Europy ustępstw
Czy ratownicy z Zakopanego popełnili błąd? Starosta tatrzański staje w ich obronie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić