Rosół z ziemniaczkami od uczestniczki MasterChefa. Magda Gessler się skusi
Uczestnicy MasterChefa nie kończą swojej przygody z gotowaniem po opuszczeniu programu. Najlepszym tego przykładem jest Natalia Maszkowska, uczestniczka 7 edycji MasterChefa. Nie tylko aktywnie prowadzi social media, ale też wydała książkę. Tym razem podzieliła się swoim sposobem na rosół.
Coraz popularniejszy staje się sposób przyrządzenia rosołu poprzez wcześniejsze upieczenie jego składników.
Zdaniem wielu osób takie rozwiązanie sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. Jednak w tym przepisie jest więcej innowacji. Klasyczny makaron zastąpiły w nim....ziemniaki!
Natalia przekonuje, że po spróbowaniu tego rosołu już nigdy nie sięgniemy po tradycyjny rosół z makaronem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
Czytaj także: Zupa fast food. Amerykanie się nią zajadają
Rosół z ziemniaczkami Natalii Maszkowskiej - składniki:
- 4 marchewki,
- 2 kalarepy,
- 1 por ( cześć zielona ),
- Pęczek natki pietruszki,
- 2 małe pietruszki,
- 1/3 selera,
- 1 biała cebula,
- Korpus z kurczaka,
- 350g wołowiny,
- Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, kilka kulek ziela angielskiego,
- Oliwa 3- 4 łyżki
Chrupiące ziemniaczki - składniki:
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- Pół kilo ziemniaków mączystych,
- Sól,
- Łyżka oliwy
Czytaj także: Rosół według Ani Starmach. Dwa składniki zaskakują
Rosół z ziemniaczkami Natalii Maszkowskiej - sposób przyrządzenia:
- Wszystkie warzywa jeszcze w skórce oraz oba rodzaje mięsa wykładamy na blachę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30-40 minut.
- Całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości warzyw, dorzucamy ziele angielskie, solimy, gotujemy na małym ogniu 3-4 godziny.
- Żeby rosół był klarowny - przelewamy go przez sito, na którym rozkładamy gazę. Pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy.
- Ziemniaki wykładamy na blachę, oprószamy mąką ziemniaczaną, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika z funkcją grill i pieczemy 20-30 minut, aż uzyskają złoty kolor.
- Rosół wlewamy do misek i wkładamy do niego ziemniaki
I gotowe! Tak przygotowany rosół najlepiej smakuje w towarzystwie suszonych ziół. Jeśli chcecie - możecie wykorzystać do rosołu lub do innych dań wykonane w tym przepisie warzywa i mięso.
Zapieczone, a następnie obgotowane mięso idealnie sprawdzi się jako farsz do pierogów czy kartaczy.
Czytaj także: Bezmięsna zupa fasolowa. Z tym składnikiem to hit!