aktualizacja 

Zupa fast food. Amerykanie się nią zajadają

4

Amerykańska zupa fast food z kukurydzy rozgrzewa fanów ostrych smaków szczególnie przy niesprzyjającej pogodzie. Na bazie wczorajszego rosołu i puszki z kukurydzą w naszej kuchni zaledwie w kwadrans możemy wyczarować prawdziwie amerykański sen.

Zupa fast food. Amerykanie się nią zajadają
zupa kukurydziana (pexels, Alesia Kozik)

Amerykańska zupa z kukurydzy podkręcona na ostro rodem z USA to banalnie prosty pomysł na szybki i sycący obiad. Gęsta i pożywna z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad i rozgrzeje w chłodny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Amerykańska zupa z kukurydzy. Potrzebne składniki:

  • 2 duże puszki kukurydzy
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 czerwona papryczka chili lub pieprz cayenne ( pół łyżeczki lub wedle smaku)
  • 700-800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka (w nagłych przypadkach możemy użyć tego z kostki, choć nie polecam)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • żółty ser do posypania
  • jogurt lub mleko kokosowe
  • grzanki

Amerykańska zupa z kukurydzy. Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy papryczkę chilli (bez ziarenek). Trzemy imbir i całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Mieszamy intensywnie.
  • Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Dodajemy odsączoną kukurydzę i na wolnym ogniu mieszamy gotując jeszcze przez 5-7 minut.
  • Gotową zupę doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Jeśli stan ostrości zupy nie jest wystarczający warto dosypać jeszcze odrobinę sproszkowanej ostrej papryki i soli.
  • Całość blendujemy na gładko. Podajemy posypaną tartym serem i z dodatkiem grzanek.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić