Bezmięsna zupa fasolowa. Z tym składnikiem to hit!

4

Pożywna i rozgrzewająca zupa bez grama mięsa na niedzielny obiad? Idealnie w tej wersji sprawdzi się zupa fasolowa. Sycąca i bogata w białko zadowoli wegetarian i mięsożerców. Do tego świetnie nadaje się na polskie stoły w domach, gdzie przestrzega się postu.

Bezmięsna zupa fasolowa. Z tym składnikiem to hit!
postna zupa fasolowa (wikimedia commons)

Fasola kojarzona jest z ciężką, żołnierską kuchnią. Strączkowe warzywo często traktowane jest jako uzupełnienie gęstych i tłustych wywarów na bazie mięsa.

Wystarczy jednak zrezygnować z kawałków kiełbasy czy tłustego boczku, aby zupa fasolowa nabrała kompletnie nowego wymiaru. Równie sycąca i bogata w białko jest ta, w wydaniu wegetariańskim. Wystarczy odpowiedni zestaw... przypraw. Odrobina imbiru sprawia, że fasolowa rozgrzeje i wzmocni.

Bezmięsna zupa fasolowa. Potrzebne składniki:

  • litr bulionu
  • 1 kg ugotowanej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • przyprawy: kurkuma, lubczyk, tymianek, majeranek, wędzona papryka, imbir, liscie laurowe, ziele angielskie
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 – 2 łyżki oleju do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszna fasolka po bretońsku

Bezmięsna zupa fasolowa. Sposób przygotowania:

  • W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i przyprawy. Podlej kilkoma łyżkami buliony gdy sproszkowana papryka lub kurkuma będą przywierać.
  • Warzywa (marchewka, pietruszka) pokrój w talarki i dodaj do rondla. Zalej bulionem i podgotuj. Następnie dodaj passatę.
  • Gdy warzywa w zalewie pomidorowej zaczną bulgotać, połącz jej z resztą bulionu i gotuj przez 5-7 minut mieszając.
  • Do gorącego wywaru dodaj fasolę i czosnek. Po kilku minutach dodaj sól i pieprz.
  • Podawaj gorące z kromką chleba
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić