Ryba w zalewie octowej. Prosty przepis na świąteczne danie

Ryba opiekana w zalewie ostowej to klasyczne danie kuchni polskiej, cenione za charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Poznaj tradycyjny przepis na aromatyczną rybę, która doskonale sprawdzi się jako jedno ze świątecznych dań.

Ryba opiekana w zalewie octowejRyba opiekana w zalewie octowej
Źródło zdjęć: © Getty Imges | Shaiith Nowak Jacek
Małgorzata Badur

Przygotowanie ryby w zalewie octowej to tradycja obecna w wielu polskich domach. To nie tylko sposób na zachowanie świeżości jedzenia, ale również na zrobienie dania o wyrazistym smaku.

Wigilijne krokiety z farszem rybno-kapuścianym staną się hitem w każdym domu

Ryba opiekana w zalewie octowej. Przepis

Składniki:

  • Filety z ryby (najlepiej dorsz): 1 kg
  • Ocet 10%: 500 ml
  • Woda: 2 litry
  • Cebula: 2 sztuki
  • Liście laurowe: 4
  • Ziele angielskie: 1 łyżeczka
  • Cukier: 3 łyżki
  • Bułka tarta: 2-3 łyżki
  • Jajka: 2
  • Sól i pieprz: do smaku
  • Olej do smażenia
  • Keczup (opcjonalnie)

Jak zrobić rybę opiekaną w zalewie octowej?

Rozpocznij od przygotowania ryby. Oczyść filet z dorsza, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowując panierkę, ubij jajka i mieszaj z bułką tartą, solą i pieprzem. Obtocz kawałki ryby w panierce i smaż na złocisty kolor na rozgrzanym oleju. Gdy ryba będzie gotowa, odsącz ją na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy octowej. Do garnka wlej wodę, dodaj pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz cukier. Wszystko zagotuj, a następnie powoli wlej ocet. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia jeszcze raz. Po zagotowaniu odstaw do wystudzenia. Opcjonalnie do zalewy możesz dodać odrobinę keczupu.

Usmażoną i wystudzoną rybę ułóż w słoikach. Delikatnie zalej ostudzoną zalewą octową, tak aby całkowicie przykryła rybę. Zamknij słoiki i odstaw do lodówki. Pozwól smakom przegryźć się przez kilka dni – najlepiej poczekaj około 3-5 dni, aby uzyskać intensywny smak.

Z czym podawać rybę w zalewie octowej?

Rybę opiekaną w zalewie octowej można serwować ją jako przystawkę lub główne danie. Doskonale komponuje się z pieczywem lub lekką sałatką. Rybę należy przechowywać w lodówce, dzięki czemu zachowa świeżość i smak przez dłuższy czas (nawet kilka tygodni), co czyni z niej idealną potrawę "na zapas".

Wybrane dla Ciebie
Ukrainiec pokazał nagranie z Kijowa. "Cena, jaką płaci Ukraina"
Ukrainiec pokazał nagranie z Kijowa. "Cena, jaką płaci Ukraina"
Polacy mistrzami świata. Piłkarze socca triumfują
Polacy mistrzami świata. Piłkarze socca triumfują
Policja przekazała smutne wieści. Nie żyje Honorata Domin
Policja przekazała smutne wieści. Nie żyje Honorata Domin
Pracownik Biedronki apeluje: "Nie dokładajcie nam pracy"
Pracownik Biedronki apeluje: "Nie dokładajcie nam pracy"
61,7 ton między 23 a 30 grudnia. Tyle jedzenia ląduje w koszach
61,7 ton między 23 a 30 grudnia. Tyle jedzenia ląduje w koszach
Śmiertelny wypadek na DK78 w Prząsławiu. Nie żyje 35-letni kierowca
Śmiertelny wypadek na DK78 w Prząsławiu. Nie żyje 35-letni kierowca
Tajani o UE: potrzebuje odwagi i głębokich reform, nie "polityki harakiri"
Tajani o UE: potrzebuje odwagi i głębokich reform, nie "polityki harakiri"
Poszliśmy na mikołajki u o. Rydzyka. Dzieci dostały kosztowne prezenty
Poszliśmy na mikołajki u o. Rydzyka. Dzieci dostały kosztowne prezenty
Zatrzymali trzech Ukraińców w Warszawie. Oto, co mieli w aucie
Zatrzymali trzech Ukraińców w Warszawie. Oto, co mieli w aucie
44-latek powalony przez dwóch Krampusów. Szuka ich policja
44-latek powalony przez dwóch Krampusów. Szuka ich policja
Sceny w Warszawie. Aż do niego wysiadł. "Pan jest głupkiem"
Sceny w Warszawie. Aż do niego wysiadł. "Pan jest głupkiem"
Policjanci podjęli nietypową interwencję. Odnaleźli go na poboczu drogi
Policjanci podjęli nietypową interwencję. Odnaleźli go na poboczu drogi