Ryż zapiekany z jabłkami. Goście będą błagać o przepis

15

Zdrowy i smaczny posiłek na słodko? Ryż zapiekany z jabłkami to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na deser. Zrobisz go dosłownie z kilku składników. Nie czekaj i wypróbuj już dziś!

Ryż zapiekany z jabłkami. Goście będą błagać o przepis
Przepis podbije serca domowników (Pixabay)

Ryż zapiekany z jabłkami? Się wie, jak zrobić wrażenie na niedzielnych gościach. W dodatku obiad na słodko posmakuje nawet dzieciom, a Ty się nie namęczysz w kuchni. Same plusy. No dobrze - minusem jest to, że szybko znika z talerzy, więc lepiej przygotować więcej.

Ryż zapiekany z jabłkami. Składniki:

  • 300 g suchego ryżu np. Basmati - około 1 i 1/4 szklanki
  • 2 szklanki mleka lub napoju sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła np. klarowanego
  • około 1,5 kg jabłek - u mnie 7 średnich
  • 2 łyżki cukru - minimum 20 g
  • pół łyżeczki cynamonu

Ryż zapiekany z jabłkami. Wykonanie:

  • Umyj dokładnie wszystkie jabłka. Każde jabłko cieniutko obierz, a następnie przekrawaj je na pół.
  • Z połówek dokładnie wycinaj gniazdo nasienne.
  • Idealnie obrane i oczyszczone połówki jabłek zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Starte na tarce jabłka umieść w szerszym garnku z grubym dnem. Ustaw małą moc palnika i gotuj je pod przykryciem przez 15 minut.
  • Po kilku minutach możesz zamieszać jabłka i sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia.
  • Tarte jabłka nie powinny się przypalać.
  • Po tym czasie zdejmij przykrywkę i odrobinę zwiększ moc palnika.
  • Do prażonych jabłek dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz do dwóch łyżek cukru.
  • Prażone jabłka cały czas mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, by odparować nadmiar wody.
  • Po około pięciu minutach można już wyłączyć palnik i odstawić garnek z jabłkami na bok.
  • Do ugotowania ryżu wybierz swój sprawdzony garnek, który nie przypala.
  • Wlej do niego dwie szklanki (500 ml) mleka lub też napoju sojowego oraz jedną szklankę zwykłej wody.
  • Całość zagotuj, a następnie wsyp cały ryż i zamieszaj zawartość garnka.
  • Garnek przykryj przykrywką.
  • Ryż gotuj przez około 15 minut lub trochę dłużej, do miękkości.
  • Co parę minut mieszaj go przy pomocy drewnianej łyżki a na pięć minut przed końcem gotowania dodaj też łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego.
  • Ryż rozprowadzić dokładnie po całej powierzchni formy ceramicznej, a następnie wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy łyżki.
  • Na warstwę ryżu wyłóż całe uprażone wcześniej jabłka.
  • Prażone jabłka (tak samo jak ryż) mogą być jeszcze ciepłe.
  • Postaraj się wypełnić nimi wszystkie przestrzenie a na końcu wyrównaj powierzchnię.
  • Na samym końcu rozłóż też resztę ugotowanego ryżu i lekko go przyklep. Całość przed pieczeniem można posypać odrobiną cukru trzcinowego lub cukru z prawdziwą wanilią.
  • Foremkę z ryżem i jabłkami umieść w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra dół).
  • Wybierz półkę o piętro niższą niż środkowa.
  • Zapiekankę zapiekaj tak bez przykrycia przez około 25 minut.
  • Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika.
  • Przed podaniem całość oprószyć lekko cynamonem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić