Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Dodaj ten składnik, a nie pożałujesz!

Siostra Anastazja jest prawdziwym autorytetem na rynku kulinarnym. Jej przepisy mają rzesze fanów, zwłaszcza wśród smakoszy tradycyjnej kuchni. Tym razem zakonnica-kucharka podzieliła się wyjątkowym przepisem na sałatkę jarzynową.

Siostra Anastazja do sałatki jarzynowej dodaje nietypowy składnikSiostra Anastazja do sałatki jarzynowej dodaje nietypowy składnik
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

Sałatka jarzynowa najczęściej jest obecna na polskich stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jednak to danie również na zimniejszą porę roku ze względu na swoją kaloryczność, która sprawia że jest bardzo sycące. Siostra Anastazja dodaje do niego jeden składnik, który czyni całość wyjątkowo smacznym. Tym składnikiem są...marynowane pieczarki! Te grzyby dodadzą całej potrawie nieco pikantny i octowy posmak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jaja
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową siostry Anastazji - sposób przyrządzenia:

  • Warzywa korzeniowe do sałatki jarzynowej obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Pozbawione skórki ziemniaki ugotuj do miękkości i pokrój w kawałki porównywalne do pozostałych składników. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj na twardo jajka.
  • Ogórki kiszone do sałatki jarzynowej obierz i razem z pieczarkami pokrój je na drobne kawałki. Jajka na twardo pozbaw skorupek. Pokrój je w kostkę o boku ok. 1 cm.
  • Składniki na sałatkę jarzynową połącz w dużej misce. Dorzuć do nich odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do sałatki dołóż też posiekaną cebulę.
  • Do wymieszanej sałatki jarzynowej dodaj majonez, dopraw całość do smaku za pomocą soli i pieprzu. Wierzch potrawy udekoruj przed podaniem natką pietruszki.

I gotowe! Pamiętaj, żeby dobrze wymieszać sałatkę. Najlepiej jest ją serwować kilka godzin po przyrządzeniu - wówczas wszystkie smaki dobrze się połączą.

Wybrane dla Ciebie
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Puchar Świata. Aleksandra Król-Walas sięgnąła po medal
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Po sieci krąży nagranie. "Boję się skręcać do własnego domu"
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Tramwaj nie mógł przejechać. Przestawili auto rękami. Sceny w Krakowie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
Przyszedł z wózkiem dziecięcym i go podpalił. Sceny w Cieszynie
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
WHO alarmuje: odra wraca. Wzrost zakażeń w 95 krajach
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
"Lodowe włosy". Park narodowy pokazał zdjęcia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"
Jej łzy widział cały świat. "Głęboko mną to wstrząsnęło"