Niemcy zajadają się tą zupą w Wielkanoc. Dzięki jednemu składnikowi, aromat jest obłędny!

Wielkanocny stół kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi polskimi potrawami. A gdyby tak spróbować dania, którym z okazji świąt zajadają się nasi zachodni sąsiedzi? Zupa z trybuli ma piękny, intensywny kolor i wspaniały zapach. Smakosze ziół porównują go do zapachu mirry.

Zupa z trybuliZupa z trybuli
Źródło zdjęć: © Pixabay | Einladung_zum_Essen

Wyglądem przypomina pietruszkę, ale jej smak jest znacznie głębszy, a jednocześnie bardziej subtelny. Trybula, bo o niej mowa, jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych. Wykorzystywano ją już w średniowieczu, jako lek na różne dolegliwości.

Zupa z trybuli po niemiecku to prawdziwy specjał kuchni zachodniej. Czy może konkurować z polskimi zupami? Przekonaj się o tym osobiście! Niemcy najczęściej podają zupę z trybuli w okresie Świąt Wielkanocnych. Na stole prezentuje się znakomicie, bo dzięki trybuli kolor zupy pozostaje intensywnie zielony nawet po zabieleniu śmietaną.

Dzięki temu, że smak i zapach trybuli przywodzi na myśl mirrę, przyniesioną przez mędrców Małemu Jezusowi, roślina ta symbolizuje nowe życie, a w niektórych częściach Europy jest ściśle związana z Wielkanocą (podaje się ją często w Wielki Czwartek).

Zupę z trybuli przygotowuje się na wywarze mięsnym, dodając także cebulę oraz ziemniaki. Dzięki temu danie jest pożywna, a przede wszystkim — bardzo smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z imbirem

Zupa z trybuli po niemiecku — składniki:

  • 3 średnie cebule,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 300 g liści trybuli,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Czytaj też: Szczawiowa według Gessler. Idealna na Wielkanoc

Zupa z trybuli po niemiecku — sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
  2. Cebulę posyp mąką, następnie dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Wlej bulion i zagotuj całość.
  3. Trybulę umyj i posiekaj, por pokrój na talarki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
  4. Do małej miski odlej wywar i dodaj do niego śmietanę, aby ją zahartować. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
  5. Zupę dopraw do smaku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna, zmiksuj ją na gładką masę, korzystając z blendera.


I gotowe! Aromatyczną, zieloną zupę z trybuli najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Możesz ją także udekorować listkami trybuli.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Pokazali nagranie z Krakowa. "Trzy razy próbował uciekać"
Pokazali nagranie z Krakowa. "Trzy razy próbował uciekać"
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię