Niemcy zajadają się tą zupą w Wielkanoc. Dzięki jednemu składnikowi, aromat jest obłędny!

3

Wielkanocny stół kojarzy nam się głównie z tradycyjnymi polskimi potrawami. A gdyby tak spróbować dania, którym z okazji świąt zajadają się nasi zachodni sąsiedzi? Zupa z trybuli ma piękny, intensywny kolor i wspaniały zapach. Smakosze ziół porównują go do zapachu mirry.

Niemcy zajadają się tą zupą w Wielkanoc. Dzięki jednemu składnikowi, aromat jest obłędny!
Zupa z trybuli (Pixabay, Einladung_zum_Essen)

Wyglądem przypomina pietruszkę, ale jej smak jest znacznie głębszy, a jednocześnie bardziej subtelny. Trybula, bo o niej mowa, jest gatunkiem rośliny z rodziny selerowatych. Wykorzystywano ją już w średniowieczu, jako lek na różne dolegliwości.

Zupa z trybuli po niemiecku to prawdziwy specjał kuchni zachodniej. Czy może konkurować z polskimi zupami? Przekonaj się o tym osobiście! Niemcy najczęściej podają zupę z trybuli w okresie Świąt Wielkanocnych. Na stole prezentuje się znakomicie, bo dzięki trybuli kolor zupy pozostaje intensywnie zielony nawet po zabieleniu śmietaną.

Dzięki temu, że smak i zapach trybuli przywodzi na myśl mirrę, przyniesioną przez mędrców Małemu Jezusowi, roślina ta symbolizuje nowe życie, a w niektórych częściach Europy jest ściśle związana z Wielkanocą (podaje się ją często w Wielki Czwartek).

Zupę z trybuli przygotowuje się na wywarze mięsnym, dodając także cebulę oraz ziemniaki. Dzięki temu danie jest pożywna, a przede wszystkim — bardzo smaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kurczak z imbirem

Zupa z trybuli po niemiecku — składniki:

  • 3 średnie cebule,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 300 g liści trybuli,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz.

Czytaj też: Szczawiowa według Gessler. Idealna na Wielkanoc

Zupa z trybuli po niemiecku — sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
  2. Cebulę posyp mąką, następnie dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Wlej bulion i zagotuj całość.
  3. Trybulę umyj i posiekaj, por pokrój na talarki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
  4. Do małej miski odlej wywar i dodaj do niego śmietanę, aby ją zahartować. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
  5. Zupę dopraw do smaku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna, zmiksuj ją na gładką masę, korzystając z blendera.


I gotowe! Aromatyczną, zieloną zupę z trybuli najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Możesz ją także udekorować listkami trybuli.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić