Slushy orzeźwia nawet w piekielnym upale. Przepis na legendarny napój z USA

11

Pogoda rozpieszcza nas letnimi temperaturami. Z czasem jednak gorąc zaczyna być uciążliwy i wtedy pomocne staje się picie zimnych napoi. Przedstawiamy przepis na slushy o smaku arbuza i kiwi, które składa się z niewielu składników, a smakuje fenomenalnie.

Slushy orzeźwia nawet w piekielnym upale. Przepis na legendarny napój z USA
Slushy to orzeźwiający napój, którego picie pomoże ci łatwiej znieść wysoką temperaturę (Getty Images)

Slushy pozwala poczuć orzeźwienie w nawet najgorętsze letnie popołudnie. Ma również właściwości prozdrowotne – nie tylko pozwala dostarczyć organizmowi cennych witamin, które znajdują się w owocach, lecz chroni nas przed odwodnieniem. Na to ostatnie musimy być szczególnie wyczuleni w upalne dni.

Przepis na slushy – potrzebne składniki

  • pół szklanki obranego i pokrojonego arbuza
  • pół szklanki obranego i pokrojonego kiwi
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki soku ananasowego, melonowego lub bananowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szklanka kruszonego lodu

Przepis na slushy – sposób przygotowania

  • Umieść wszystkie składniki – poza kruszonym lodem – w blenderze lub misce i zmiksuj.
  • Miksuj składniki tak długo, aż masa stanie się zupełnie gładka. Następnie dodaj do niej kruszony lód i dokładnie wymieszaj.

Gdy tylko wszystkie składniki idealnie połączą się z lodem, natychmiast przelej całość do szklanek lub dzbanka. Jeśli będziesz zwlekać, kruszony lód zdąży się rozpuścić, a napój rozwodni się i straci swoje walory smakowe.

Zobacz także: Zobacz też: Lodowy tort szalonego cukiernika
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić