aktualizacja 

Staropolski trik. Moczysz grzyby na święta? Użyj tego zamiast wody

42

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, która każdego roku gości na stole większości z nas. Ich przygotowanie jednak nierozłącznie wiąże się z moczeniem suszonych grzybów, które niestety trwa nawet cały dzień. Co zrobić, żeby grzyby na pierogi z kapustą zmiękły szybciej? Sprawdź nasz trik!

Staropolski trik. Moczysz grzyby na święta? Użyj tego zamiast wody
Namocz suszone grzyby w mleku, zmiękną dwa razy szybciej. (Getty Images, Michal Fludra/NurPhoto)

Moczysz grzyby? Użyj tego zamiast wody

Klasycznie grzyby na pierogi z kapustą moczymy w wodzie: zimnej lub gorącej, najczęściej przez całą noc. Zamiast wody jednak spróbuj staropolskiego sposobu. Namocz grzyby w osolonym mleku! Namoczenie suszonych grzybów w mleku przede wszystkim sprawia, że zyskują one delikatny smak. Bardzo szybko pozbędziesz się posmaku goryczki, a grzyby staną się miękkie o wiele szybciej niż gdyby były moczone w wodzie.

Żeby przygotować grzyby do moczenia, najpierw dokładnie oczyść je ze wszelkich zanieczyszczeń, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Do mleka dodaj również szczyptę soli i pozostaw grzyby na około 5-6 godzin w przygotowanym roztworze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Dlaczego warto moczyć grzyby w mleku? 

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy dosłownie toniemy w obowiązkach. Staramy się przygotować nie tylko prezenty świąteczne i dekoracje, ale co najważniejsze, wigilijne potrawy, które nierzadko wymagają od nas sporo czasu i cierpliwości. Właśnie dlatego trik z moczeniem suszonych grzybów w mleku w te święta sprawdzi się idealnie. Moczenie ich w mleku skraca bowiem czas potrzeby do późniejszego ugotowania grzybów. 

Co więcej, suszone grzyby moczone w mleku gotują się o wiele szybciej niż te moczone w wodzie. Tradycyjnie w wodzie gotowałyby się około 90 minut. Grzyby moczone w mleku zaś będą miękkie już nawet w 30 lub 60 minut, w zależności od wielkości i gatunku grzyba. 

Na koniec warto pamiętać, żeby przy gotowaniu grzybów, nie przesadzać z ilością soli, ponieważ już wcześniej uzyskały one odrobinę smaku, za sprawą moczenia ich w osolonym mleku. 

Autor: WEG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić