Staropolski trik. Moczysz grzyby na święta? Użyj tego zamiast wody

Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, która każdego roku gości na stole większości z nas. Ich przygotowanie jednak nierozłącznie wiąże się z moczeniem suszonych grzybów, które niestety trwa nawet cały dzień. Co zrobić, żeby grzyby na pierogi z kapustą zmiękły szybciej? Sprawdź nasz trik!

Namocz suszone grzyby w mleku, zmiękną dwa razy szybciej. Namocz suszone grzyby w mleku, zmiękną dwa razy szybciej.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Michal Fludra/NurPhoto

Moczysz grzyby? Użyj tego zamiast wody

Klasycznie grzyby na pierogi z kapustą moczymy w wodzie: zimnej lub gorącej, najczęściej przez całą noc. Zamiast wody jednak spróbuj staropolskiego sposobu. Namocz grzyby w osolonym mleku! Namoczenie suszonych grzybów w mleku przede wszystkim sprawia, że zyskują one delikatny smak. Bardzo szybko pozbędziesz się posmaku goryczki, a grzyby staną się miękkie o wiele szybciej niż gdyby były moczone w wodzie.

Żeby przygotować grzyby do moczenia, najpierw dokładnie oczyść je ze wszelkich zanieczyszczeń, a następnie zalej ciepłym mlekiem. Do mleka dodaj również szczyptę soli i pozostaw grzyby na około 5-6 godzin w przygotowanym roztworze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Dlaczego warto moczyć grzyby w mleku?

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy dosłownie toniemy w obowiązkach. Staramy się przygotować nie tylko prezenty świąteczne i dekoracje, ale co najważniejsze, wigilijne potrawy, które nierzadko wymagają od nas sporo czasu i cierpliwości. Właśnie dlatego trik z moczeniem suszonych grzybów w mleku w te święta sprawdzi się idealnie. Moczenie ich w mleku skraca bowiem czas potrzeby do późniejszego ugotowania grzybów. 

Co więcej, suszone grzyby moczone w mleku gotują się o wiele szybciej niż te moczone w wodzie. Tradycyjnie w wodzie gotowałyby się około 90 minut. Grzyby moczone w mleku zaś będą miękkie już nawet w 30 lub 60 minut, w zależności od wielkości i gatunku grzyba. 

Na koniec warto pamiętać, żeby przy gotowaniu grzybów, nie przesadzać z ilością soli, ponieważ już wcześniej uzyskały one odrobinę smaku, za sprawą moczenia ich w osolonym mleku. 

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami