Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Angelika Karpińska
|
aktualizacja

Światowy Dzień Wegan. Przepis na wegański schabowy. Pokochają go też mięsożercy!

35
Podziel się:

1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan. Z tej okazji warto spróbować roślinnego zamiennika tradycyjnego kotleta schabowego. Posmakuje on nawet mięsożercom.

Światowy Dzień Wegan. Przepis na wegański schabowy. Pokochają go też mięsożercy!
(YouTube)

Kotlety schabowe są jedną z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw w kuchni polskiej. Jednak gdy chcemy zrezygnować z mięsa lub mamy ochotę na zdrowszy i bardziej oryginalny obiad, możemy spróbować roślinnej alternatywy schabowych. Kotlety sojowe są idealnym zamiennikiem mięsa, a ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Przepis na wegański kotlet schabowy. Potrzebne składniki

  • 1 opakowanie kotletów sojowych (w niektórych sklepach dostępne są duże kotlety, które będą jeszcze bardziej przypominać schabowe)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • bułka tarta
  • mąka
  • pół szklanki wody
  • odrobina oleju

Czytaj także: Wegańska czekolada. Przepis na słodkości bez dodatku mleka

Przepis na wegański kotlet schabowy. Sposób przygotowania

  • Zagotuj bulion warzywny
  • Dodaj kotlety sojowe i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok. 10 minut)
  • W międzyczasie przygotuj panierkę - wymieszaj mąkę, bułkę tartą i pół szklanki wody
  • Ugotowane kotlety przełóż na sitko i pozostaw na kilka minut
  • Rozgrzej olej na patelni
  • Kolejno zanurzaj kotlety w panierce z obu stron
  • Smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru
  • Usmażone kotlety możesz położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę

Kotlety sojowe najlepiej podawać tak jak klasyczne schabowe - z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz także: Kuchnia wegańska. Tymi składnikami przekonasz rodzinę

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(35)
ddd
2 lata temu
nie kazdy moze soje jesc.
Xxx
2 lata temu
Wegetarianie tak bardzo tęsknią za mięsem że nazywają to coś schabowym.
Rolnik
2 lata temu
Weganie są strasznie zakompleksieni. Normalny człowiek nie próbuje oszukiwać siebie i innych, że przyrządza czy je mięsną potrawę jeśli nie ma w niej mięsa.
aaa
2 lata temu
Dobra wiadomość dla niewegan. Mają wprowadzić zakaz nazywanie wegepodróbek nazwami potraw mięsnych, żeby nie wprowadzały w błąd, że mają taki sam smak i właściwości. Viva UE!
Hela
2 lata temu
Jak mogę zrozumieć wegetarian, tak zupełnie nie rozumiem wegan. Dlaczego boją się zjeść jako czy biały ser? Wg mnie te wychudzone osoby są trudne we współżyciu i złośliwe.
Hotdog
2 lata temu
Też jestem wege! Jem wege wołowinkę, wege królika, wege kaczkę, wege jagnięcinę. Każde mięsko które nie jadło innego mięska tylko roślinki jest wege.
Roman
2 lata temu
Kotlet shabowy jes jedna z popularnych potraw w Polsce,to prawda ale nie jest wcale tradycyjna Zostal spopularyzowany w layach 1950/60 przez restauracje panstwowe i szkoly gastronomiczne. Jest wzorowany na aaustrrackim "wiener schnitzel"
All$ram
2 lata temu
jako wszystkozerca jem tylko prawdziwe schabowe
Pomidor
2 lata temu
A może weganie pokochają schaby ze schabu?
kucharz
2 lata temu
Jak sama nazwa wskazuje,to schabowy jest ze schabu. Natomiast to co tu proponujecie to jest kotlet a,la schabowy. Przestańcie pisać głupoty.
marek
2 lata temu
Tam nie ma mięsa to jak może byś wegański schabowy?
TurboKurczak
2 lata temu
W Polsce dzień wegan jest codziennie
vladip
2 lata temu
To ja też mam przepis - wegańskie tofu wołowo - wieprzowe. Podsmażamy maśle drobno pokrojoną cebulę W miseczce moczymy bułkę przenną w mleku. Następnie bierzemy 0.5 kg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego, dodajemy wyciśniętą solidnie z mleka bułkę, podsmażoną cebulę, 1 jajko i sól pieprz do smaku. Całość mieszamy solidnie. Następnie z powstałej masy tofu formujemy kulki wielkości zaciśniętej pięści i obtaczamy w bułce tartej. Kulki smażymy na gęsim smalcu do osiągnięcia przyjemnego ciemnego koloru. Mięsne tofu podajemy z ziemniakami i mizerią.
Fftt
2 lata temu
Sprzedawalam schabowe z wieprzowina jako wegańskie. Wieprzowe było tanie. Nazwane jako schabowy "wegan.panienki palaszowaly i jaki smaczny...hehe
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić