Magda Gessler to topowa polska restauratorka. Nic dziwnego, że jej przepisy robią furorę w sieci. Jej szakszuka zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Szakszuka Magdy Gessler. Składniki
- pomidory - 2
- papryka - ½
- jajka - 2
- cebula - ½ małej
- czosnek - 1 ząbek
- papryczka chili - ½
- natka pietruszki
- natka kolendry
- tymianek
- kumin - szczypta
- kurkuma - szczypta
- sól i pieprz dla smaku
- olej do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Szakszuka Magdy Gessler. Wykonanie
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
- Usunąć nasiona z papryki słodkiej i ostrej. Pokroić w paski. Zioła posiekać.
- Na łyżce oleju rozgrzać kumin i kurkumę, dodać cebulę i czosnek, a kiedy się podsmażą, dorzucić paprykę i na końcu pomidory.
- Smażyć kilka minut, mieszając, aż nadmiar wody odparuje.
- Doprawić solą, pieprzem. Dodać zioła i wymieszać.
- W masie zrobić dwa wgłębienia i wbić tam jajka, doprawić je solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię oraz poczekać aż białka się zetną.
- Podawać ze świeżym chlebem i kubkiem kawy.
Gotowe. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.