aktualizacja 

Szakszuka Magdy Gessler. Przepis na pyszne śniadanie

30

Szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie? Masz dość owsianki i jajecznicy? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przepyszna szakszuka Magdy Gessler to doskonała alternatywa dla tradycyjnego śniadania. Jest zdrowa i zawiera pełnowartościowe składniki. Nic, tylko jeść!

Szakszuka Magdy Gessler. Przepis na pyszne śniadanie
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Magda Gessler to topowa polska restauratorka. Nic dziwnego, że jej przepisy robią furorę w sieci. Jej szakszuka zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Szakszuka Magdy Gessler. Składniki

  • pomidory - 2
  • papryka - ½
  • jajka - 2
  • cebula - ½ małej
  • czosnek - 1 ząbek
  • papryczka chili - ½
  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • tymianek
  • kumin - szczypta
  • kurkuma - szczypta
  • sól i pieprz dla smaku
  • olej do smażenia

Szakszuka Magdy Gessler. Wykonanie

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
  • Usunąć nasiona z papryki słodkiej i ostrej. Pokroić w paski. Zioła posiekać.
  • Na łyżce oleju rozgrzać kumin i kurkumę, dodać cebulę i czosnek, a kiedy się podsmażą, dorzucić paprykę i na końcu pomidory.
  • Smażyć kilka minut, mieszając, aż nadmiar wody odparuje.
  • Doprawić solą, pieprzem. Dodać zioła i wymieszać.
  • W masie zrobić dwa wgłębienia i wbić tam jajka, doprawić je solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię oraz poczekać aż białka się zetną.
  • Podawać ze świeżym chlebem i kubkiem kawy.

Gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić