Szybki i tani jesienny obiad. Przepis na kluski z dynią

1

Nie masz czasu, by stać przy kuchni pół dnia? Na samą myśl o tym robi ci się niedobrze? Masz mało składników, a do sklepu za daleko i w dodatku pogoda nie zachęca do wychodzenia? Sposobem na to mogą być kluski z dynią.

Szybki i tani jesienny obiad. Przepis na kluski z dynią
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Kluski z dynią są pyszne, zdrowe i szybkie w wykonaniu. To doskonała propozycja również dla dzieci. Kolorowe kluseczki z pewnością przypadną im do gustu. No i wystarczy dosłownie kilka składników, które każdy z nas z pewnością ma w domu!

Kluski z dynią. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko wiejskie
  • 100 g masła
  • 1 szl. puree z dyni
  • sól, pieprz

Kluski z dynią. Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  • Następnie przepuścić je przez praskę.
  • Przestudzić.
  • Wbić jajko.
  • Dodać obie mąki, dyniowe puree, sól i pieprz.
  • Zagnieść ciasto.
  • Odrywać kawałki i formować małe kluski.
  • Gotować krótko, 1-2 minuty od chwili wypłynięcia.
  • Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Rozłożone na talerzach polać roztopionym masłem.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić