Szybki i tani jesienny obiad. Przepis na kluski z dynią
Nie masz czasu, by stać przy kuchni pół dnia? Na samą myśl o tym robi ci się niedobrze? Masz mało składników, a do sklepu za daleko i w dodatku pogoda nie zachęca do wychodzenia? Sposobem na to mogą być kluski z dynią.
Źródło zdjęć: © YouTube
Kluski z dynią są pyszne, zdrowe i szybkie w wykonaniu. To doskonała propozycja również dla dzieci. Kolorowe kluseczki z pewnością przypadną im do gustu. No i wystarczy dosłownie kilka składników, które każdy z nas z pewnością ma w domu!
Kluski z dynią. Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 jajko wiejskie
- 100 g masła
- 1 szl. puree z dyni
- sól, pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Kluski z dynią. Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Następnie przepuścić je przez praskę.
- Przestudzić.
- Wbić jajko.
- Dodać obie mąki, dyniowe puree, sól i pieprz.
- Zagnieść ciasto.
- Odrywać kawałki i formować małe kluski.
- Gotować krótko, 1-2 minuty od chwili wypłynięcia.
- Wyjmować łyżką cedzakową.
- Rozłożone na talerzach polać roztopionym masłem.
Źródło artykułu: o2pl