Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|

Szybki przepis dla leniwych. Letni obiad zrobisz w mig!

5
Podziel się:

Gotowanie podczas upałów nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Jeść jednak trzeba, więc warto postawić na proste dania. Oto szybki przepis na letni obiad z trzech składników. Nie musisz przy nim robić praktycznie nic!

Szybki przepis dla leniwych. Letni obiad zrobisz w mig!
Letni obiad z trzech składników. Idealny na gorące dni (Pixabay)

Przepis na letni obiad z trzech składników świetnie sprawdzi się, kiedy nie chce nam się gotować. Wystarczy kupić kilka warzyw, umyć je i... prawie gotowe! Oto przepis na banalny, ale przepyszny obiad z ziemniaczkami, fasolką szparagową oraz jajkiem.

Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. W sklepach, a zwłaszcza na lokalnych targowiskach, znajdziemy mnóstwo dobroci. Wśród nich pojawiły się niedawno młode ziemniaczki czy fasolka szparagowa. Dzięki nim nasz letni obiad będzie gotowy w... mniej niż 30 minut!

W przepisie nie podajemy gramatury produktów. Przygotowując letni obiad, użyj tylu warzyw, na ile masz ochotę. Łatwo dobrać je "na oko".

Przepis na letni obiad. Potrzebne składniki

  • młode ziemniaczki
  • fasolka szparagowa (żółta lub zielona)
  • jajko
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz dla dodania smaku

Czytaj także: Deser z trzech składników. Dzieci będą zachwycone

Przepis na letni obiad. Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, opcja góra-dół.
  • Dokładnie umyj ziemniaczki.
  • Nie obieraj ich, przekrój jedynie na ćwiartki.
  • Rozłóż je na blaszce do pieczenia, skrop oliwą, posól.
  • Włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 30 min.
  • Fasolkę umyj, odetnij końcówki.
  • Włóż do garnka, zalej wodą.
  • Czas gotowania żółtej fasolki to 5-12 min, a zielonej 8-18 min (od czasu zagotowania się wody).
  • Na patelni posadź jajko.
  • Dopraw je solą i pieprzem.
  • Podawaj z upieczonymi ziemniaczkami i fasolką.
  • Gotowe, smacznego!

Czytaj także: Letnia sałatka na grilla. To idealny dodatek do mięs

Zobacz także: Fasolka szparagowa. Kopalnia składników odżywczych
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Medycyna
miesiąc temu
Same niezdrowe i nieekonomiczne przepisy i metody ich przygotowania.Na śniadanie placki i racuchy podobno zdrowe, sałatka bez majo ani rusz , zapiekanka z boczkiem aaa zapomnieć nie można na deser o statynach .Na zdrowie.
dla ochłody
miesiąc temu
Tym, którym nie pasuje włączanie piekarnika w upały, niech upieką sobie coś w zamrażalniku, będzie chłodniej, a mięso i ziemniaki, smakują po upieczeniu w zamrażalniku, jak lody. Na upały jak znalazł, smacznego. :D
UR7
2 miesiące temu
To jest to, potrawa z piekarnika na letnie upały!
w chałupie
2 miesiące temu
temperatura 26 st. i jeszcze nagrzej sobie nieboraku piekarnik na 180 st i siedź w tym przez ponad 30 min...idzie się pochlastać..!!!
ola
2 miesiące temu
W kuchni jedyne 27 stopni więc włącz jeszcze piekarnik... Pierwszy raz widzę, żeby ktoś napisał na patelni posadź jajko, do tej pory wybijałam, ale teraz spróbuję posadzić. Tylko ze skorupką czy bez?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić