Zostały ci ziemniaki z wczoraj? Zrób placki żmudzkie!

32

Znów ugotowało się za dużo ziemniaków? Zrób z nich placki żmudzkie. Proste, tanie i smaczne. Spróbujesz raz, będziesz robił częściej!

Zostały ci ziemniaki z wczoraj? Zrób placki żmudzkie!
Nadzienie placków żmudzkich możesz dobrać według własnego uznania. (YouTube)

Placki żmudzkie to danie pochodzące prosto z Litwy. Przepis jest bardzo prosty - do ziemniaczanej masy dodajemy farsz i smażymy. Farsz możemy dobrać według własnego uznania. Świetnie sprawdza się tu mielone mięso, a wegetarianom powinno posmakować połączenie szpinaku i sera. Można też spróbować na słodko - słodki twaróg w środku i wierzch polany miodem.

Przepis na placki żmudzkie. Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • cebula
  • 400 g mielonego mięsa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na placki żmudzkie. Wykonanie:

  • Ziemniaki dokładnie zmiel, dodaj jajko, mąkę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj na gładką masę
  • Mięso podsmaż na patelni z posiekaną drobno cebulą, przypraw solą i pieprzem
  • Farsz wkładaj do środka ziemniaczanej masy, formuj kształt kotlecików
  • Smaż z obu stron na patelni do uzyskania złotego koloru
  • Podawaj ze śmietaną
Zobacz także: Zobacz też: Pyszna zapiekanka: Trzy składniki i obiad gotowy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić