Takich pierogów nie jadłeś. Nadzienie to hit!
Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. I choć spory co do ulubionego farszu czasem przy stole dzielą Polki i Polaków, wciąż pozostajemy wiernymi miłośnikami tej potrawy. Dziś do listy ulubionych smaków pierogów proponujemy kolejne nadzienie, wciąż mało popularne na naszych stołach. To pierogi z mieloną białą kiełbasą.
Niektórzy twierdzą, że prawdziwą tajemnicą idealnych pierogów jest przepis na ciasto. Idealnie miękkie i elastyczne pierogi potrafią zachwycić nawet najbardziej wytworne podniebienia. Zanim jednak osiągniemy mistrzowski poziom w wyrabianiu ciasta, warto pamiętać o nadzieniu. Oryginalny przepis na pierogi z białą kiełbasą to absolutny hit.
Pierogi z białą kiełbasą. Potrzebne składniki:
- ciasto według ulubionego przepisu, może być z dodatkiem białego sera
- 6 pętek białej surowej kiełbasy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
Czytaj także: Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki
Pierogi z białą kiełbasą. Sposób przygotowania:
- Dobrze wyrób ciasto na pierogi według ulubionego przepisu. Pamiętaj by dodać do niego kilka łyżek oleju by było elastyczne i zachowało odpowiednią sprężystość tak ważną podczas lepienia pierogów.
- z kiełbasy zdejmij osłonki. Obrane mięso włóż do miski i rozdrobnij na drobne kawałki, tak by kiełbasa przypominała mielone mięso.
- Dodaj do niej chrzan, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką koła, a następnie łyżeczką nakładaj farsz do środka. Zamknij pieroga i zostaw by wysechł na stolnicy oprószonej mąką.
- Gotuj pierogi w osolonym wrzątku. Podawaj z rozpuszczonym masłem lub skwarkami