Takich pierogów nie jadłeś. Nadzienie to hit!

10

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. I choć spory co do ulubionego farszu czasem przy stole dzielą Polki i Polaków, wciąż pozostajemy wiernymi miłośnikami tej potrawy. Dziś do listy ulubionych smaków pierogów proponujemy kolejne nadzienie, wciąż mało popularne na naszych stołach. To pierogi z mieloną białą kiełbasą.

Takich pierogów nie jadłeś. Nadzienie to hit!
pierogi z białą kiełbasą (Adobe Stock)

Niektórzy twierdzą, że prawdziwą tajemnicą idealnych pierogów jest przepis na ciasto. Idealnie miękkie i elastyczne pierogi potrafią zachwycić nawet najbardziej wytworne podniebienia. Zanim jednak osiągniemy mistrzowski poziom w wyrabianiu ciasta, warto pamiętać o nadzieniu. Oryginalny przepis na pierogi z białą kiełbasą to absolutny hit.

Pierogi z białą kiełbasą. Potrzebne składniki:

  • ciasto według ulubionego przepisu, może być z dodatkiem białego sera
  • 6 pętek białej surowej kiełbasy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki

Pierogi z białą kiełbasą. Sposób przygotowania:

  • Dobrze wyrób ciasto na pierogi według ulubionego przepisu. Pamiętaj by dodać do niego kilka łyżek oleju by było elastyczne i zachowało odpowiednią sprężystość tak ważną podczas lepienia pierogów.
  • z kiełbasy zdejmij osłonki. Obrane mięso włóż do miski i rozdrobnij na drobne kawałki, tak by kiełbasa przypominała mielone mięso.
  • Dodaj do niej chrzan, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką koła, a następnie łyżeczką nakładaj farsz do środka. Zamknij pieroga i zostaw by wysechł na stolnicy oprószonej mąką.
  • Gotuj pierogi w osolonym wrzątku. Podawaj z rozpuszczonym masłem lub skwarkami
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić