Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie
Szukasz zmiany na niedzielny obiad? Klasyk w nowej odsłonie to rozwiązanie idealne. Znany i lubiany rosół w takiej odsłonie pozwoli do cna wyciągnąć z warzyw ich smak i aromat, szczególnie zimą. Wystarczy, że przed gotowaniem wywaru upieczesz je w piekarniku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Rosół gotowany na pieczonych warzywach to wspaniały sposób na podbicie smaku popularnej zupy. Tak przygotowany wywar świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie na rodzinnym obiedzie jak i dobra i mocna baza dla innych zup. Upieczone z dodatkiem przypraw warzywa korzeniowe smakują o wiele intensywniej niż te gotowane na surowo.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół na pieczonych warzywach. Potrzebne składniki:
- dwie ćwiartki kurczaka,
- kawałek szpondra,
- 5 marchewek,
- 4 pietruszki,
- cały seler korzeniowy,
- por,
- 2 cebule,
- mały kawałek chilli,
- oliwa z oliwek,
- pieprz czarny,
- ziele angielskie,
- lubczyk,
- natka pietruszki,
- liście laurowe.
Rosół z pieczonych warzyw. Sposób przygotowania:
- Umyj jarzynę, pokrój w słupki warzywa korzeniowe bez obierania. Skrop oliwą i dodaj przyprawy.
- Mięso oczyść dokładnie i układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez kwadrans. Po tym czasie do mięsa dodaj warzywa, całość oprósz sola i pieprzem i podpiekaj przez kolejny kwadrans.
- Tak przygotowane mięso i warzywa przełóż do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do dwóch-trzech godzin, aż zupa nabierze intensywnego brązowawego koloru.
- Gotowy rosół przecedź przez sito, połącz z makaronem i dodaj świeże zioła.
Źródło artykułu: o2pl