aktualizacja 

Tani, modny i ekspresowy obiad. W tych kotletach nie ma ani grama mięsa

10

Kotlety jajeczne z kalafiorem to doskonała opcja dla osób, które nie jedzą mięsa lub nie mają ochoty na klasyczne kotlety. To także dobry sposób, aby zachęcić dzieci do zjedzenia warzyw. Koniecznie wypróbuj w swoim domu.

Tani, modny i ekspresowy obiad. W tych kotletach nie ma ani grama mięsa
Kotleciki z kalafiorem. (Getty Images)

Kotlety jajeczne z kalafiorem to doskonały pomysł na wegetariański obiad. Mogą być zastępstwem za klasyczne kotlety mielone i podawane np. z ziemniakami i burakami. To także świetne danie dla dzieci, które nie przepadają za warzywami. W tej postaci chętnie je zjedzą.

Kotlety jajeczne z kalafiorem. Potrzebne składniki:

  • 300 g kalafiora
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kotlety jajeczne z kalafiorem. Sposób wykonania:

  • kalafiora podziel na mniejsze różyczki i wypłucz (można użyć także kalafiora mrożonego)
  • ugotuj kalafior do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do wystudzenia
  • jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj
  • posiekaj także wystudzonego kalafiora i dodaj do jajek
  • dodaj mąkę, bułkę tartą, szczypiorek oraz sól i pieprz
  • wszystko dokładnie wymieszaj
  • z tak powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej
  • na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron aż nabiorą złotego koloru
  • kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz
  • kotlety można przygotować w wersji bezglutenowej. Użyj specjalnej bułki tartej z pieczywa bezglutenowego i mąki ryżowej/z ciecierzycy
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić