Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Ten deser przeniesie cię do PRL-owskiej cukierni. Przepis na krem sułtański według Ewy Wachowicz

5

Pamiętasz czasy PRL-u? To wiesz, że nie było wtedy produktów dostępnych od ręki. Ale za to ludzie mieli niesamowitą wyobraźnię jeśli chodzi o przygotowanie imprez i posiłków na nie, w tym słodyczy. Krem sułtański był swego rodzaju creme de la creme na każdej imprezie. A w wykonaniu Ewy Wachowicz? To niebo w gębie!

Ten deser przeniesie cię do PRL-owskiej cukierni. Przepis na krem sułtański według Ewy Wachowicz
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Uwielbiasz słodycze, a w szczególności kremowe desery, rozpływające się w ustach? Tęsknisz za domowymi frykasami jeszcze z czasów PRL-u?

Koniecznie sprawdź przepis na krem sułtański Ewy Wachowicz. Cudowna słodycz pozwoli ci się przenieść do PRL-owskiej cukierni. Nie gwarantujemy jednak, że skończy się na jednej łyżeczce.

Deser ten jest tak niebiańsko pyszny, że nie chce się przestawać. A kalorie? Robi się ciepło, więc z pewnością niedługo spalisz je, jeżdżąc na rowerze bądź spacerując.

Krem sułtański według Ewy Wachowicz. Składniki

  • 0,5 l śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynków
  • Rum do namoczenia (lub ciepła woda i kilka kropel aromatu rumowego)
  • 3 łyżki kakao
  • Kilka małych bez
  • Kilka małych biszkoptów
  • Melisa do dekoracji

Krem sułtański według Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania

  • Śmietanę schłodzić i ubić.
  • Pod koniec posłodzić cukrem pudrem.
  • Połowę bitej śmietany nałożyć do pucharków.
  • Do reszty wsypać kakao i zmiksować.
  • Dodać namoczone i odcedzone rodzynki.
  • Wymieszać i nałożyć na śmietanę.
  • Na górę pokruszyć bezy.
  • Do każdego naczynia dać po jednym biszkopcie.
  • Udekorować melisą i rodzynkami.

Koniec roboty. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić