Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Ten klasyka polskiej kuchni musi chrupać. Prosty sposób, by lepiej smakował

3
Podziel się:

Ziemniaczane talarki to klasyk polskiej kuchni. Wydają się banalnie proste w wykonaniu, jednak zrobienie naprawdę chrupiących może okazać się nie lada wyzwaniem. Ten sposób sprawi, że talarki zawsze będą idealnie chrupiące.

Ten klasyka polskiej kuchni musi chrupać. Prosty sposób, by lepiej smakował
(Getty Images)

Chrupiące ziemniaczane talarki mogą okazać się prawdziwym wyzwaniem. Jest jednak sposób, dzięki któremu zawsze będą smaczne i chrupiące!

Chrupiące talarki. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • sól
  • opcjonalnie: wędzona papryka, papryka słodka

Chrupiące talarki. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubsze plasterki o grubości ok 1cm
  • Osusz ręcznikiem papierowym ziemniaki i odstaw na kilka minut
  • W tym czasie zagotuj wodę, w której podgotujesz ziemniaki
  • Talarki gotuj ok 5-6 minut
  • Odstaw ziemniaki na 5 minut na durszlaku, by woda nieco z nich ściekła
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż ziemniaki z obu stron przez 4-5 minut aż zaczną nabierać złotego koloru
  • Gotowe ziemniaki przypraw solą, jeśli chcesz nadać im więcej smaku, dodaj paprykę wędzoną i paprykę słodką

To tyle! Takie talarki równie dobrze smakują w towarzystwie smażonej cebulki i boczku. Idealne na szybki obiad.

Zobacz także: Domowe czipsy. Zdrowe i chrupiące
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Anka
2 lata temu
obgotowane ziemniaczki wrzucam na blachę, skrapiam odrobiną oleju, dodaję kilka gałązek rozmarynu i kilka nieobranych ząbków czosnku .... pycha
Żal
2 lata temu
0.5 litra oleju? A w sumie to czego nie w 10 litrach będą lepiej usmażone z wszystkich stron, a w 100 litrach się nie spalą bo ciężko będzie rozgrzać olej na 4 palnikach. Na o2 jest szkoła jak NIE gotować.
królowa
2 lata temu
zdrowszy sposób na smaczne i jednak zdrowsze jest inny:obgotowujemy talarki lub ćwiartki i przyprawione wrzucamy na blachę do piekarnika. Czemu wszystko smażyć w takiej ilości oleju!? Olejem lepiej skropić sałatkę z pimidorów, cebuli, szpinaku czy jakikolwiek inny mix surowych warzyw.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić