Ten klasyka polskiej kuchni musi chrupać. Prosty sposób, by lepiej smakował

3

Ziemniaczane talarki to klasyk polskiej kuchni. Wydają się banalnie proste w wykonaniu, jednak zrobienie naprawdę chrupiących może okazać się nie lada wyzwaniem. Ten sposób sprawi, że talarki zawsze będą idealnie chrupiące.

Ten klasyka polskiej kuchni musi chrupać. Prosty sposób, by lepiej smakował
(Getty Images)

Chrupiące ziemniaczane talarki mogą okazać się prawdziwym wyzwaniem. Jest jednak sposób, dzięki któremu zawsze będą smaczne i chrupiące!

Chrupiące talarki. Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • sól
  • opcjonalnie: wędzona papryka, papryka słodka

Chrupiące talarki. Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubsze plasterki o grubości ok 1cm
  • Osusz ręcznikiem papierowym ziemniaki i odstaw na kilka minut
  • W tym czasie zagotuj wodę, w której podgotujesz ziemniaki
  • Talarki gotuj ok 5-6 minut
  • Odstaw ziemniaki na 5 minut na durszlaku, by woda nieco z nich ściekła
  • Na patelni rozgrzej olej, smaż ziemniaki z obu stron przez 4-5 minut aż zaczną nabierać złotego koloru
  • Gotowe ziemniaki przypraw solą, jeśli chcesz nadać im więcej smaku, dodaj paprykę wędzoną i paprykę słodką

To tyle! Takie talarki równie dobrze smakują w towarzystwie smażonej cebulki i boczku. Idealne na szybki obiad.

Zobacz także: Domowe czipsy. Zdrowe i chrupiące
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić