Ten klasyka polskiej kuchni musi chrupać. Prosty sposób, by lepiej smakował
Ziemniaczane talarki to klasyk polskiej kuchni. Wydają się banalnie proste w wykonaniu, jednak zrobienie naprawdę chrupiących może okazać się nie lada wyzwaniem. Ten sposób sprawi, że talarki zawsze będą idealnie chrupiące.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Chrupiące ziemniaczane talarki mogą okazać się prawdziwym wyzwaniem. Jest jednak sposób, dzięki któremu zawsze będą smaczne i chrupiące!
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Chrupiące talarki. Potrzebne składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 l oleju do smażenia
- sól
- opcjonalnie: wędzona papryka, papryka słodka
Chrupiące talarki. Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubsze plasterki o grubości ok 1cm
- Osusz ręcznikiem papierowym ziemniaki i odstaw na kilka minut
- W tym czasie zagotuj wodę, w której podgotujesz ziemniaki
- Talarki gotuj ok 5-6 minut
- Odstaw ziemniaki na 5 minut na durszlaku, by woda nieco z nich ściekła
- Na patelni rozgrzej olej, smaż ziemniaki z obu stron przez 4-5 minut aż zaczną nabierać złotego koloru
- Gotowe ziemniaki przypraw solą, jeśli chcesz nadać im więcej smaku, dodaj paprykę wędzoną i paprykę słodką
To tyle! Takie talarki równie dobrze smakują w towarzystwie smażonej cebulki i boczku. Idealne na szybki obiad.
Źródło artykułu: o2pl