Przepis na krówki domowej roboty. Nie napracujesz się, a będą lepsze niż sklepowe

7

Zrobienie cukierków w domu jest prostsze, niż może się wydawać. Przepis na domowe krówki jest banalny, a te cukierki są naprawdę pyszne.

Przepis na krówki domowej roboty. Nie napracujesz się, a będą lepsze niż sklepowe
Krówki domowej roboty (YouTube)

Przepis na krówki jest bardzo prosty, a karmelki lubi przecież każdy. Ich wykonanie może być też świetną zabawą dla całej rodziny. W czasie, gdy masa cukierkowa stygnie, dzieci mogą przygotować opakowania na cukierki, w które je zawiną. Z dodatkiem ładnej wstążki mogą być naprawdę miłym własnoręcznie zrobionym prezentem.

Przepis na krówki. Potrzebne składniki:

  • Szklanka cukru
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 3 łyżeczki masła
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli

Przepis na krówki. Sposób wykonania:

  • Pół szklanki cukru wysyp na patelnię i podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia
  • Kiedy cukier będzie lekko brązowy dodaj do niego śmietankę
  • Dokładnie wymieszaj wciąż podgrzewając na małym ogniu
  • Dodaj resztę cukru i mieszaj do jego rozpuszczenia
  • Gotuj aż na powierzchni będą pojawiać się bąbelki
  • Dodaj masło, olejek waniliowy i szczyptę soli
  • Mieszaj i gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia
  • Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pokrój na mniejsze kawałki po ostudzeniu i zastygnięciu masy

Jeśli nie jesteś gotowy, czy twoja masa jest gotowa zrób test "zimnej wody". Do szklanki wlej zimną wodę a do niej wlej kilka kropel krówkowej masy. Jeśli stwardnieje podobnie, jak wosk, twoja masa jest gotowa.

Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić