Ten nietypowy przepis był hitem PRL-u. Ciasteczka ze skwarkami

36

Nic tak nie cieszy jak smaki zapamiętane w dzieciństwie lub młodości. Kruche ciasteczka ze skwarkami były przysmakiem w PRL-u. Zachwycały nie tylko kruchością, ale też świetnym smakiem. Sekret tkwi... w skwarkach ze słoniny!

Ten nietypowy przepis był hitem PRL-u. Ciasteczka ze skwarkami
Ten nietypowy przepis był hitem PRL-u. Ciasteczka ze skwarkami (Pixabay)

Kruche ciasteczka z dodatkiem skwarek były popularnym daniem w czasach PRL-u. Wykonywane głównie za pomocą maszynki ze specjalną nakładką miały specyficzny kształt i niepowtarzalny smak. Jeśli nie masz potrzebnego sprzętu w domu, można wykonać je za pomocą wałka i noża lub radełka.

Przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami. Lista składników

  • 30 dag skwarków (wytopionych ze słoniny)
  • 12 dag margaryny lub masła
  • 4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Przepis na kruche ciasteczka ze skwarkami. Sposób przygotowania

  • skwarki zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze
  • przełożyć skwarki do miski, dodać mąkę, cukier, cukier wanilinowy
  • wymieszać sypkie składniki
  • dodać żółtka, sól, proszek do pieczenia, miękką margarynę
  • następnie należy zacząć wyrabiać ciasto, najlepiej zrobić to ręcznie dokładnie zagniatając połączone składniki
  • następnie uformować z ciasta kulę, owinąć folią i schować do lodówki
  • po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki, w przypadku braku maszynki ze specjalną końcówką rozwałkować je na płasko
  • za pomocą radełka lub noża wycinać cienkie paski, można stworzyć z nich również koło
  • ciastka przełożyć na blachę do pieczenia, piec ok. 10-12 min. w 180 stopniach
  • podawać po wystygnięciu
  • gotowe!
Zobacz także: Jak zrobić kruche ciasto
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić