To ciasto drożdżowe zawsze wychodzi! Dwie tajemne rady

5

Ciasto drożdżowe niejednej gospodyni spędza sen z powiek. Uciążliwe lepienie, długie wyrastanie, a przede wszystkim odpowiednie proporcje to zmora początkujących miłośników wypieków. Oto przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Dwie tajemne rady!

To ciasto drożdżowe zawsze wychodzi! Dwie tajemne rady
To ciasto drożdżowe nie ma prawa się nie udać. Dwie tajemne rady (Pixabay)

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Stosując się do dwóch tajemnych rad, które wymieniamy poniżej, nie ma prawa się nie udać! To jedno z tych ciast, które jest wyśmienite i pyszne, jednak jego przygotowanie nie należy do najszybszych.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Wystarczy zastosować się do dwóch tajemnych rad. Pierwsza dotyczy mąki. Aby ciasto udało się wyśmienicie, najlepiej wybrać typ 650 lub 750. Dzięki temu będzie puszyste i miękkie.

Drugim sekretem są... ręce. Mawia się, że do ciasta drożdżowego po prostu "trzeba mieć rękę". Tajemnicą jest jej temperatura. Przed zagniataniem placków powinniśmy dobrze nagrzać dłonie. Można to zrobić przy grzejniku, piekarniku lub kominku. Nasze babcie z pewnością znały ten trik, dlatego nigdzie indziej ciasto drożdżowe nie smakowało tak dobrze jak spod babcinej ręki!

Przepis na idealne ciasto drożdżowe. Lista składników

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • opcjonalnie: ulubione owoce i dodatki

Przepis na idealne ciasto drożdżowe. Sposób przygotowania

  • masło rozpuścić w rondelku, postawić do lekkiego ostygnięcia
  • lekko podgrzać mleko, ale nie gotować, by nie poparzyć drożdży!
  • przygotować ciepłą miskę, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mąki i mleka, wymieszać, odstawić na 20 min.
  • zaczyn powinien się spienić, jeśli tak jest, dodaj resztę mąki - należy ją przesiać przez sitko, następnie dodać żółtka i powoli wlewać masło jednocześnie zagniatając ciasto
  • gdy ciasto odchodzi od ciepłych dłoni, należy uformować kulę, zostawić ją w miseczce i zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłym miejscu
  • przełożyć do formy, wierzch posmarować jajkiem, piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 40-50 min.
Zobacz także: Jak zrobić domowe drożdże?
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić