To ciasto drożdżowe zawsze wychodzi! Dwie tajemne rady

Ciasto drożdżowe niejednej gospodyni spędza sen z powiek. Uciążliwe lepienie, długie wyrastanie, a przede wszystkim odpowiednie proporcje to zmora początkujących miłośników wypieków. Oto przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Dwie tajemne rady!

To ciasto drożdżowe nie ma prawa się nie udać. Dwie tajemne radyTo ciasto drożdżowe nie ma prawa się nie udać. Dwie tajemne rady
Źródło zdjęć: © Pixabay

Przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Stosując się do dwóch tajemnych rad, które wymieniamy poniżej, nie ma prawa się nie udać! To jedno z tych ciast, które jest wyśmienite i pyszne, jednak jego przygotowanie nie należy do najszybszych.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Wystarczy zastosować się do dwóch tajemnych rad. Pierwsza dotyczy mąki. Aby ciasto udało się wyśmienicie, najlepiej wybrać typ 650 lub 750. Dzięki temu będzie puszyste i miękkie.

Drugim sekretem są... ręce. Mawia się, że do ciasta drożdżowego po prostu "trzeba mieć rękę". Tajemnicą jest jej temperatura. Przed zagniataniem placków powinniśmy dobrze nagrzać dłonie. Można to zrobić przy grzejniku, piekarniku lub kominku. Nasze babcie z pewnością znały ten trik, dlatego nigdzie indziej ciasto drożdżowe nie smakowało tak dobrze jak spod babcinej ręki!

Przepis na idealne ciasto drożdżowe. Lista składników

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • opcjonalnie: ulubione owoce i dodatki

Przepis na idealne ciasto drożdżowe. Sposób przygotowania

  • masło rozpuścić w rondelku, postawić do lekkiego ostygnięcia
  • lekko podgrzać mleko, ale nie gotować, by nie poparzyć drożdży!
  • przygotować ciepłą miskę, wkruszyć do niej drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mąki i mleka, wymieszać, odstawić na 20 min.
  • zaczyn powinien się spienić, jeśli tak jest, dodaj resztę mąki - należy ją przesiać przez sitko, następnie dodać żółtka i powoli wlewać masło jednocześnie zagniatając ciasto
  • gdy ciasto odchodzi od ciepłych dłoni, należy uformować kulę, zostawić ją w miseczce i zostawić pod ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłym miejscu
  • przełożyć do formy, wierzch posmarować jajkiem, piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 40-50 min.

Jak zrobić domowe drożdże?

Wybrane dla Ciebie
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę