Sekretny przepis siostry Anastazji na ćwikłę. Jeden kluczowy składnik

8

Siostra Anastazja Pustelnik już od lat inspiruje kucharki w całej Polsce. Jej książki z przepisami zna każda szanująca się gospodyni domowa, a sama siostra jest częstym gościem targów książki. Tym razem podzieliła się przepisem na ćwikłę z chrzanem.

Sekretny przepis siostry Anastazji na ćwikłę. Jeden kluczowy składnik
Buraczki z chrzanem przygotowane w ten sposób mają wyjątkowy smak (Pixabay, congerdesign)

Ćwikła jest nieodłącznym dodatkiem do świątecznych dań zarówno w czasie Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Ale idealnie sprawdzi się także jesienią, kiedy na naszych stołach pojawiają się pasztety i pieczone wędliny.

Sekretnym składnikiem tego przepisu jest...czerwone wino!

Ćwikła z chrzanem siostry Anastazji - składniki (na 10 porcji)

500 g buraczków czerwonych,

1 korzeń chrzanu lub słoik chrzanu,

sok z 1 cytryny,

1/4 szklanki wina czerwonego (półwytrawnego, jeśli chcesz dodać cukru lub półsłodkiego, jeśli chcesz nim zastąpić dodatek cukru)

szczypta cukru

sól i pieprz

Ćwikła z chrzanem siostry Anastazji - sposób przyrządzenia

  • Buraczki oczyścić, ugotować ze skórką. Obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Korzeń chrzanu oczyścić, zetrzeć drobno i skropić sokiem z cytryny (uwaga przy obieraniu, chrzan jest bardzo ostry i nasze oczy mogą na niego zareagować podobnie jak na obieranie cebuli). Chrzan ze słoika odsączyć.
  • Połączyć składniki, dolać wino, posypać szczyptą cukru (jeśli używamy wina półwytrawnego) doprawić solą i pieprzem a następnie wymieszać

I gotowe! Przygotowanie całości nie powinno zająć dłużej, niż godzinę. Ćwikłę z chrzanem warto serwować jako dodatek do dań także w okresie jesiennym, gdyż olejki eteryczne zawarte w chrzanie pomagają w udrożnieniu dróg oddechowych.

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić