To dopiero rewolucja! Przepis na rosół Magdy Gessler

40

Dania Magdy Gessler zaskakują prostotą wykonania, ale jednocześnie finezją. Łączą w sobie tradycję z nowoczesnością. I chyba właśnie w tym tkwi sukces słynnej restauratorki. A oto jedno z jej popisowych dań - poznajcie przepis na kultowy już rosół.

To dopiero rewolucja! Przepis na rosół Magdy Gessler
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

"Rosół Magdy Gessler jest fenomenalny!". Tak właśnie reagują wszyscy, którzy go zrobią. Zasmakuj tego gastronomicznego cuda już dziś.

Rosół Magdy Gessler. Składniki:

  • 1 kura rosołowa
  • 500 g szpondra wołowego
  • 6 marchewek
  • 6 pietruszek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • sól

Rosół Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Mięso włóż do garnka.
  • Marchewki, pietruszki i seler obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Pora dokładnie umyj i lekko zgnieć. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebule opal nad palnikiem.
  • Wszystkie warzywa przełóż do garnka z mięsem. Wlej 3 litry zimnej wody. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli.
  • Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia 3 godziny. Powstałe w czasie gotowania szumowiny usuń za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Do garnka włóż natkę i lubczyk. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut.
  • Ugotowany rosół dopraw solą.
  • Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Rosół przecedź przez drobne sitko.
  • Podawaj z makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i posypany posiekaną natką pietruszki.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić