Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

To dopiero rewolucja! Przepis na rosół Magdy Gessler

27
Podziel się:

Dania Magdy Gessler zaskakują prostotą wykonania, ale jednocześnie finezją. Łączą w sobie tradycję z nowoczesnością. I chyba właśnie w tym tkwi sukces słynnej restauratorki. A oto jedno z jej popisowych dań - poznajcie przepis na kultowy już rosół.

To dopiero rewolucja! Przepis na rosół Magdy Gessler
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

"Rosół Magdy Gessler jest fenomenalny!". Tak właśnie reagują wszyscy, którzy go zrobią. Zasmakuj tego gastronomicznego cuda już dziś.

Rosół Magdy Gessler. Składniki:

  • 1 kura rosołowa
  • 500 g szpondra wołowego
  • 6 marchewek
  • 6 pietruszek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • sól

Rosół Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Mięso włóż do garnka.
  • Marchewki, pietruszki i seler obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Pora dokładnie umyj i lekko zgnieć. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebule opal nad palnikiem.
  • Wszystkie warzywa przełóż do garnka z mięsem. Wlej 3 litry zimnej wody. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli.
  • Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia 3 godziny. Powstałe w czasie gotowania szumowiny usuń za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Do garnka włóż natkę i lubczyk. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut.
  • Ugotowany rosół dopraw solą.
  • Z rosołu wyjmij warzywa i mięso. Rosół przecedź przez drobne sitko.
  • Podawaj z makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i posypany posiekaną natką pietruszki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
LUK
5 miesięcy temu
Trochę poczucia humoru moi Mili. Można i na gwoździu!
LUK
5 miesięcy temu
Marchwi tyle bym nie dała, bo za słodko. Ale tak to daję pozostałe składniki. Czasami zapominam o kapuście, lecz specjalnej różnicy nie ma. Jadnak bardzo ważny jest lubczyk. W zimie mam suszony.
Niub
7 miesięcy temu
Czy wszyscy dajecie liść laurowy ,ziele angielskie bo ja nie . Jakbym dała to tak jakbym galaretę jadła ....
6 kucharek
10 miesięcy temu
Od lat nie gotuje rosolu na kurczaku. Tylko indyk i zeberko wołowe. Poza tym wloszczyzne dodaje sie po 40 minutach gotowania mięsa, a cebulke opalona na blasze pod koniec gotowania rosolu. Rosolu od tej kudlatej nie chcialabym nawet za darmo.
Tadek47pracy
10 miesięcy temu
A ja myślałem, że będzie bez mięsa, jaka ona mądra - po prostu geniusz!
Paweł
10 miesięcy temu
Zastanawiają mnie te pokrojone pomidory w rosołku ze zdjęcia... To już moim zdaniem profanacja tego dania, albo wstęp do pomidorowej zupy krem hehe
dzięki
10 miesięcy temu
Obawiałbym się kłaków w tym rosole.
Misio
10 miesięcy temu
Apozatym nie miesza sie miesa drobiowego z kurczakiem
Misio
10 miesięcy temu
Do rosolu nie daje sie dużo marchwi bo bedzie slodki i gotuje sie go caly dzien na małym ogniu a nie pul godziny i to żaden przepis geslerowej tylko naszych babć
lev
10 miesięcy temu
To jest przepis ilościowy na gar kuchnię, a nie w domu... Na pewno pyszny, ale proporcja domowa to 1/3 tego wszystkiego
Mila
10 miesięcy temu
Zamawiam dietę pudełkową w Body Chief, to dania "od Magdy Gessler", które są czasem w tej diecie smakują mi najmniej.
Nela
10 miesięcy temu
Też mi wspaniały rosół!Przepis stary jak świat,a Magda tylko zwiększyła ilość marchwi.Kapusty włoskiej daje się listek.Przy takiej ilości marchwi to zupa marchewkowa.
234
10 miesięcy temu
Ale faktycznie, to nie rosol, tylko jarzynowa.
TakaJa
10 miesięcy temu
Taki rosół to profanacja.Jak będę chciała jarzynową ugotować to i tak nie skorzystam
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić