To prawdziwy smak PRL-u. Przepis na zupę nic według Adama Borowicza

4

Adam Borowicz to prawdziwy pasjonat gotowania, youtuber i juror kulinarnego programu. Jego przepis na zupę nic to prawdziwy powrót do czasów PRL-u. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów i w dodatku zrobisz go dosłownie w kilka minut.

To prawdziwy smak PRL-u. Przepis na zupę nic według Adama Borowicza
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Zupa nic to absolutny hit PRL-u. Wystarczą dosłownie 4 składniki i minutka w kuchni, a ty możesz cieszyć się tym słodkim smakiem. Jesteś gotowy na smakowity powrót do przeszłości?

Zupa nic według Adama Borowicza. Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii

Zupa nic według Adama Borowicza. Wykonanie:

  • Jajka polewamy wrzątkiem przez około 30 sekund.
  • Przelewamy zimną wodą.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Do białek dodajemy dwie łyżki cukru i ubijamy całość na sztywną masę.
  • Do żółtek dodajemy dwie łyżki cukru i ucieramy do momentu, aż cukier się rozpuści.
  • Do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilii.
  • Mleko gotujemy na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego wrzenia.
  • Gdy mleko będzie już ciepłe, za pomocą łyżki, nakładamy partiami pianę z białek.
  • Gotujemy z każdej strony po minucie.
  • Zbieramy pianki łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
  • Mleko odstawiamy z gazu, wyjmujemy wanilie.
  • Cały czas mieszając widelcem, wlewamy powoli żółtka z cukrem.
  • Gdy dodamy wszystkie żółtka, ponownie stawiamy mleko na gazie.
  • Cały czas mieszając, gotujemy około dwóch minut, uważając, by żółtko się nie ścięło.
  • Dodajemy ulubione świeże owoce lub małe beziki.
  • Dekorujemy listkami świeżej mięty dla ozdoby.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić