Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek

Samodzielnie upieczony pasztet drobiowy to gwarancja najwyższej jakości składników i wyjątkowego smaku. Poznaj prosty przepis na domowy pasztet.

Jak zrobić domowy pasztet drobiowy?Jak zrobić domowy pasztet drobiowy?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Małgorzata Badur

Pasztet drobiowy to znakomity sposób na elegancką i zdrowszą alternatywę dla popularnych pasztetów wieprzowych. Często spotykamy się z opinią, że sklepowe wersje tych przysmaków pozostawiają wiele do życzenia, dlatego własnoręcznie upieczony pasztet gwarantuje najwyższą jakość składników oraz wyjątkowy smak, którego trudno szukać na półkach sklepowych.

"Trzy światy Johna Scherera". Ekspertka zachęca, by wypróbować

Jak zrobić pasztet drobiowy? Przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (np. udek)
  • 500 g drobiowej wątróbki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3-4 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kajzerka, namoczona w szklance mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Aby przygotować pasztet drobiowy, zacznij od umycia i osuszenia 1 kg mięsa z kurczaka oraz 500 g wątróbki drobiowej. Następnie obierz i pokrój dwie marchewki, jednego pora i cebulę. Przygotuj też przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe.

W dużym garnku umieść mięso, warzywa oraz przyprawy, takie jak trzy do czterech sztuk ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Całość zalej wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Po ugotowaniu wyjmij mięso, oddziel je od kości i razem z ugotowanymi warzywami zmiel w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodaj namoczoną w mleku jedną kajzerkę, która dodatkowo wzbogaci smak i konsystencję pasztetu.

Następnie do masy dodaj trzy jajka. Możesz oddzielić żółtka od białka. Żółtka dodaj reszty składników. Białka ubij i także dodaj do masy. Dopraw całość łyżeczką gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie wymieszaj, tak aby składniki się połączyły.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i przełóż do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch i umieść pasztet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50 do 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól pasztetowi ostygnąć przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Zdjęcie ze Śląska. Tylko spójrzcie na tablicę. To był dopiero początek
Wjechała BMW na przejazd kolejowy. Surowa kara
Wjechała BMW na przejazd kolejowy. Surowa kara
Zaskakująca sytuacja w Ekstraklasie. Ledwie 11 punktów różnicy
Zaskakująca sytuacja w Ekstraklasie. Ledwie 11 punktów różnicy
Głośny huk i rozbłysk w Warszawie. Policja zabrała głos
Głośny huk i rozbłysk w Warszawie. Policja zabrała głos
Ukraińcy gotowi na plan pokojowy? Jest najnowszy sondaż
Ukraińcy gotowi na plan pokojowy? Jest najnowszy sondaż
Sceny w Warszawie. Sekundy grozy na popularnej drodze
Sceny w Warszawie. Sekundy grozy na popularnej drodze