Jak zakisić barszcz czerwony? Najprostszy przepis

Zakwas z buraków to sekret wyjątkowego smaku wigilijnego barszczu. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować go w domu i cieszyć się autentycznym smakiem świątecznej zupy.

Jak zakisić buraki na barszcz?Jak zakisić buraki na barszcz?
Źródło zdjęć: © Getty Images | unknown
Małgorzata Badur

Zakwas z buraków to prawdziwa skarbnica zdrowia. Pełen witamin i probiotyków, wzmacnia odporność i dodaje energii, co czyni go idealnym wyborem na zimowe dni. To właśnie dzięki niemu barszcz wigilijny staje się tak wyjątkowy i smakowity.

Nie tylko wzbogaca smak tradycyjnych potraw, ale jest też doskonałym napojem zdrowotnym, który można spożywać na co dzień. Przy regularnym spożyciu pomaga w walce z anemią i wspiera układ krążenia dzięki wysokiej zawartości żelaza.

Tragiczne zdarzenia w Nigerii. Nastolatkowie porwani ze szkół katolickich

Jak zrobić zakwas z buraków? Przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżych buraków
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli rozpuszczona w 1 litrze wody

Jak zakisić buraki?

Aby przygotować zakwas z buraków, rozpocznij od dokładnego umycia i obrania buraków. Następnie pokrój je na cienkie plasterki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie czosnku – wybierz 4–5 ząbków, obierz je i lekko rozgnieć.

Przygotuj czysty słój lub inne naczynie fermentacyjne. Umieść w nim warstwami buraki, dodaj 2 listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego oraz przygotowany czosnek. Następnie rozpuść 1 łyżkę soli w 1 litrze przegotowanej, wystudzonej wody i zalej nią składniki, upewniając się, że są całkowicie zanurzone.

Słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką, aby zapobiec dostawaniu się zanieczyszczeń. Pozostaw naczynie w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na około 5–7 dni. Pamiętaj, aby codziennie przemieszać zawartość słoika, co wspomoże równomierne przebieganie procesu fermentacji.

Po upływie tygodnia zakwas jest gotowy. Przecedź go przez sito i przelej do butelek. Przechowuj w lodówce. Możesz go używać zarówno do barszczu, jak i jako zdrowotny napój.

Jakich błędów unikać przy przygotowaniu zakwasu?

Najczęstszym problemem jest pojawienie się pleśni. Aby temu zapobiec, należy dbać, by wszystkie składniki były zanurzone w solance, a cały proces odbywał się w czystym pojemniku. Ważne jest również, aby nie zakręcać słoika całkowicie, co pozwoli na swobodny przepływ powietrza.

Wybrane dla Ciebie
"To jakiś żart?". Pokazali choinkę. Milion wyświetleń
"To jakiś żart?". Pokazali choinkę. Milion wyświetleń
Redukcja wojsk amerykańskich na Litwie? Jasna deklaracja premier
Redukcja wojsk amerykańskich na Litwie? Jasna deklaracja premier
Udzielał wywiadu. Nagle został szturchnięty. Reakcja Trumpa
Udzielał wywiadu. Nagle został szturchnięty. Reakcja Trumpa
Nowe limity promili. Rewolucja w przepisach drogowych
Nowe limity promili. Rewolucja w przepisach drogowych
Policjantka walczyła w sumo. Imponujący sukces
Policjantka walczyła w sumo. Imponujący sukces
Podwyżki czynszów w Łodzi. Mieszkańcy mówią "dość"
Podwyżki czynszów w Łodzi. Mieszkańcy mówią "dość"
Skandal w Pszczynie. Sprawą zajmie się Rzecznik Praw Dziecka
Skandal w Pszczynie. Sprawą zajmie się Rzecznik Praw Dziecka
Traktory na ulicach i lotniskach. Grecja sparaliżowana protestami
Traktory na ulicach i lotniskach. Grecja sparaliżowana protestami
Tragedia na torach w Ludwinowie. Nie żyje młoda kobieta
Tragedia na torach w Ludwinowie. Nie żyje młoda kobieta
"Niepojęte". Wściekła się w pociągu. PKP reaguje
"Niepojęte". Wściekła się w pociągu. PKP reaguje
Kim Dzong Un buduje trzy rezydencje. Jedną dla Putina
Kim Dzong Un buduje trzy rezydencje. Jedną dla Putina
Kartofle prosto z... Ziemniakomatu. Niecodzienny pomysł na Śląsku
Kartofle prosto z... Ziemniakomatu. Niecodzienny pomysł na Śląsku