Wegetariański smalec. Zdrowa wersja tradycyjnego smarowidła

26

Wegetariański smalec to zdrowa i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego smarowidła. Dzięki przyprawom i rozmaitym dodatkom pasta zasmakuje nie tylko jaroszom.

Wegetariański smalec. Zdrowa wersja tradycyjnego smarowidła
Wege smalec to pyszna i zdrowa pasta na chleb (Getty Images)

Bazą dla wegetariańskiego smalcu jest fasola. W kwestii dodatków puśćmy wodze fantazji: suszone śliwki, jabłko, żurawina – możemy dodać co tylko nam się podoba. Smalec jest tak pyszny, że będziesz wyjadać go łyżeczką!

Wegetariański smalec – potrzebne składniki

  • Puszka fasoli
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 5 suszonych śliwek lub 1 jabłko
  • Łyżeczka suszonego majeranku
  • Liść laurowy
  • Łyżka sosu sojowego
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Wegetariański smalec – sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę
  • Podsmaż na oleju z dodatkiem liścia laurowego aż się zeszkli
  • Fasolę dobrze odcedź, zblenduj z majerankiem, solą, pieprzem i sosem sojowym
  • Śliwki lub jabłko pokrój w kostkę
  • Do fasoli dodaj śliwki i podsmażoną cebulę.
  • Blenduj przez chwilę na małych obrotach, tak by kawałki śliwki/jabłka i cebuli pozostały wyczuwalne
  • Dopraw solą i pieprzem

Gotowy smalec najlepiej pozostawić na noc w lodówce, by zdążył się "przegryźć". Wegetariański smalec, podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik, najlepiej smakuje na dobrym pieczywie i w towarzystwie kiszonego ogórka.

Zobacz także: Liście kalafiora. Zamiast wyrzucać - wykorzystaj
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić